RECENZIJA Martina Mihić, Čitanje sa stilom

Finlay je spisateljica koju je muž ostavio zbog druge žene. Da stvar bude gora, otpustio je dadilju i prijeti da će preuzeti skrbništvo nad njihovom djecom, koristeći činjenicu da ona kasni sa plaćanjem svih svojih računa. Bez dadilje, Finlay nikada neće imati vremena završiti (početi) roman za koji je već prihvatila predujam.

Kada se susretne sa svojom agenticom u restoranu Paneri, žena za obližnjim stolom sluša njihov razgovor i pogrešno shvaća ono što čuje. Ona misli da je Finlay zapravo plaćeni ubojica i nudi joj ogroman novac da joj ubije muža.

Nažalost, izvući se iz ovog neželjenog posla mnogo je teže nego ući u njega, pogotovo kada se radi o nekim vrlo sumnjivim i moćnim ljudima.

Neću ulaziti u preostale detalje radnje, jer je bolje da sami otkrijete sve preokrete, ali reći ću da me impresioniralo kako je autorica povezala konce ovog naizgled nemogućeg scenarija u kojem se Finlay našla.

Ubojita Finlay Donovan je bila jako zabavna za čitanje. Pročitala sam roman u jednom danu, a to mi se već dugo nije dogodilo s nekom knjigom. Finlay Donovan neće biti svačija ˝cup of tea˝. Ako tražite ozbiljne likove, dobro razrađenu radnju, s puno preokreta, onda vam se komični stil ovog romana možda neće svidjeti. Finlay je smiješna, snalažljiva i simpatičana. Ovo je jedna zabavna i komična misterija. Smijala sam se cijelo vrijeme dok je Finlay ulazila sve dublje iz jedne situacije u drugu. Priča nije sasvim realna, ali je zabavna.

Odnos između Finlay i dadilje njene djece Vero je stručno izveden i zabavan, te je bio savršen spoj komedije i čvrstog ženskog prijateljstva. Posebno sam se veselila njihovim zajedničkim scenama. Možda je najimpresivniji aspekt ove knjige to što se sve istodobno čini pretjerano i nevjerojatno, a opet i potpuno uvjerljivo, što je pravi podvig. Svi sporedni likovi bili su zanimljivi, a Finlayeina djeca su definitivno pomogla pružiti dodatan humor u određenim situacijama. Koliko god ova knjiga bila smiješna, uspjela je biti i pametan misterij bez osjećaja preopterećenosti, a također me je cijelo vrijeme tjerala na nagađanje. Završetak je apsolutno prikladan i sigurno otvara vrata za cijelu seriju, a voljela bih čitati više o našoj otkačenoj heroini.

Ako volite simpatične i dobro razrađene glavne uloge, malo ubojstva, malo romantične napetosti i malo smijeha, onda vam preporučujem ovu knjigu. Ovo je crni humor napravljen kako treba, a naslov romana to najbolje govori.

 

Izvor: Čitanje sa stilom

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.