RECENZIJA Martina Mihić, Čitanje sa stilom

Lordor Nordstorm emigrirao je iz daleke Švedske u američku državu Missouri. Tamo je kupio ogroman komad plodne zemlje na kojem je stvorio mljekarsku farmu. Nakon toga pozove i druge farmere da se nasele u njegovu blizinu. Neki od njih su se i doselili i tada je nastala njihova mala zajednica. Lordor je smatrao da im treba posljednje poćivalište, te na brdu koje je gledalo na njihovo naselje napravi groblje Spokojna livada.

Nakon nekog vremena, kako je njihova zajednica rasla, Lordor je shvatio da u njoj neće naći buduću suprugu. Uz nagovor svojih prijetelja, buduću suprugu potraži preko oglasa. Nakon nekog vremena oženi se Šveđankom Katrinom. Kako se doseljavalo sve više ljudi i njihov je gradić rastao, smatrali su da mu trebaju nadjenuti ime. Odlučili su ga nazvati Elmwood Springs, a Lordora su proglasili gradonačelnikom.

Dalje nas priča upoznaje s ljudima koji su tamo živjeli kroz naredna desetljeća. Pratimo njihove ljubavi, brakove, rođenja, smrti, rat, pa čak i jedno umorstvo. A za cijelo to vrijeme nešto čudno se događa na Spokojnoj livadi…

Fannie Flagg ima nevjerojatnu sposobnost stvoriti mnogo zanimljivih likova u koje sam se jednostavno zaljubila. Svi su mi se svidjeli. Nihova ljubaznost, vrckavost, njihove ludosti i njihova ozbiljnost, njihova povezanost i želja da pomažu jedni drugima. Imaju ono nešto čega u današnjem užurbanom svijetu kronično nedostaje, a to je osjećaj za druge. Toliko mi se knjiga svidjela da mi je na kraju bilo žao što je završila. Spisateljica nas kratkim poglavljima brzo i glatko vodi kroz priču.

Ono što mi se još svidjelo je pristup prema smrti. Svaki lik nakon smrti saznaje da još uvijek može misliti i komunicirati s drugima koji su također preminuli i pokopani su na tom groblju. Tamo jednostavno nije bilo mjesta tuzi nakon smrti. Tako je orginalno, da me non stop navodilo na razmišljanje kako bi bilo da je i u stvarnosti tako.

Ovo je jedna od onih knjiga koju ću barem još jednom pročitati. Preporuka od mene!

 

Izvor: Čitanje sa stilom

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.