RECENZIJA Martina Mihić, Čitanje sa stilom

Eva Ward je upravo izgubila svoju stariju sestru Katrinu. Nakon mnogo godina vraća se u Polgelly u Cornwallu kako bi tamo rasprostrla sestrin pepeo. Naime, njih dvije su u djetinjstvu tamo, u kući Trelowarth, provele neke od najsretnijih trenutaka.

Halletovi, njihovi stari obiteljski prijatelji je dočekaju širom raširenih ruku. Eva se smješta u svoju staru sobu, a Mark, koji je bio prvi Katrinin dečko, pomaže joj da se oprosti od Katrine.

Nažalost, Eva otkriva da si Halletovi više ne mogu priuštiti održavanje kuće Trelowarth. Mark uzgaja ruže, koje su obiteljski posao, ali taj posao nije više unosan. Njegova sestra Susan razmišlja o otvaranju čajane koja bi povećala njihov dohodak.

Njihova pomajka Claire živi u kolibi na imanju. Pomaže Evi prebaciti njezin novac na račun kuće Trelowarth kako bi njezino održavanje i u budućnosti bilo neupitno.

Eva, koja je bila sestrin agent, pomaže Susan u otvaranju čajane. Nada se da će posjetitelje privući time što je Polgelly nekad, u doba Jakobinaca, bio krijumčarsko središte.

Nakon nekog vremena, Eva čuje glasove u sobi do svoje. Nakon svega što joj se dogodilo u zadnje vrijeme, ona misli da se lagano gubi, čak i onda kada se nađe 300 godina u prošlosti. Ubrzo shvaća da je s njom sve u redu, da ustvari putuje kroz vrijeme i da to ničime ne može kontrolirati.

Kada se vrati u 1715. ona je još uvijek ona stara, obučena u svoju modernu odjeću. Nema nikakvih znakova kada prolazi kroz vrijeme nego samo odjednom vidi da je sve oko nje drugačije i tada shvaća što se dogodilo. Kada se odlazi u prošlost, u sadašnjosti to nitko ne shvaća zato što je vrijeme stalo dok je ona u prošlosti. Međutim, kada se vraća u sadašnjost, ljudima koji je znaju u prošlosti, dani prolaze dok je nema. Eva ne shvaća što joj se ustvari događa, ali se prilagođava situaciji, sve dok ne poželi zauvijek ostati u prošlosti uz Daniela Butlera, jakobinca koji je živio u kući Trelowarth 1715.godine.

Ružičnjak je prva knjiga Susane Kearsley koju sam pročitala. Sviđa mi se kako je spojila dva različita svijeta, prošlost i sadašnjost. Ova priča uključuje putovanje kroz vrijeme, romansu, misterij i političke intrige, a spisateljica je sve to uspješno ukomponirala u jednu jako zanimljivu priču, tako da je po meni Ružičnjak  ˝must read˝za sve ljubitelje dobre romanse.

 

Izvor: Čitanje sa stilom

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.