RECENZIJA Martina Mihić, Čitanje sa stilom

Joanna i Alistair putuju u Melbourne sa svojim sinčićem Noahom. Alistair je usred borbe za skrbništvo sa bivšom suprugom Alexandrom nad njihovom kćeri Chloe. U Australiju dolaze zbog saslušanja na sudu za skrbništvo. Njihovo putovanje je veoma traumatično zato što maleni Noah, star devet tjedana, nikako ne prestaje plakati tokom cijeloga leta. Joanna, koja pati od upale uha, je premorena. Alistair joj uskaće u pomoć i preuzima dijete, tako da se ona napokon može odmoriti.

Kada njih troje napokon stignu u Melbourne, Noah čvrsto spava. Roditelji ga ne žele buditi i odmah kreću na odredište, kuću Alistairove majke u Geelongu; unatoc tome što vlada sezona požara.

No, tijekom vožnje Joanna otkriva zastrašujuću istinu: Noah ne spava, on je umro.

Ono što se sljedeće dogodilo je srce slamajuća psihološka vožnja gdje se loše odluke donose jedna za drugom, zato što umjesto da odu na policiju, Alistair odlučuje izrežirati otmicu dječaka s lokalne benzinske postaje.

Plač je jako dobra, uznenemirujuća knjiga koja spada u žanr psihološkog trilera. Ovo je priča o lažima i obmani, o mladoj majci, njezinoj tuzi, moralnim dvojbama i gubitku, priča o manipulaciji i krivnji.

Odmah na početku, u prvih nekoliko poglavlja, otkrivamo što se dogodilo sa Noahom, tako da mi je ustvari bilo dosta teško napisati ovaj osvrt, a da vam previse ne ˝spoilam˝ radnju.

Najomraženiji lik mi je bio Alistair kojeg sam cijelo vrijeme željela dobro prodrmati i išamarati. Kako je najprije bio PR činovnik, a nakon toga i politički savjetnik laburističke stranke, zna jako dobro kako koristiti medije i manipulirati ljudima i događajima. No, dok on u toj krizi jača sve više i više, Joanna je ta koja prolazi kroz pakao i gubi svaki osjećaj za stvarnost. Priča je ispričana s Joanninog i Alexandrinog gledišta.

Stil pisanja mi se jako svidio. Spisateljica nas kroz kratka poglavlja koja se brzo čitaju, vješto vodi kroz dinamičnu i zanimljivu radnju. Ako mislite da se možete nositi s temom ove knjige, nestanak djeteta, onda vam ju definitivno preporučam.

P.s. iako sam cijelo vrijeme mislila da mi je sve jasno, kraj me je ipak iznenadio. Ocjena 4 od mene!

 

Izvor: Čitanje sa stilom

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.