RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Los Angeles, 1989.
Katie Nelson proživljava teške trenutke bolnog razvoda, ali i brige o ocu koji svakim danom sve više gubi bitku s demencijom i živi u ustanovi za oboljele od Alzheimera. Pospremajući stvari u njegovoj kući, pronalazi zbirku poštanskih maraka koje je otac godinama skupljao te je odnosi procjenitelju Benjaminu koji među njima otkriva neobičnu, rijetku marku iz II. svjetskog rata, s oznakom poznate graverske obitelji Faber. Kako se marka nalazi na neotvorenom pismu, Katie i Benjamin se sve više upliću u avanturu pronalaska tajanstvene Elene…

Istovremeno pratimo i priču o mladom Kristoffu, šegrtu židovskog majstora gravera. 1938. je godina, mjesto radnje – Austrija u vrijeme kada nacistički pokret sve više jača i svojom okrutnošću briše sve pred sobom. Zaljubivši se u majstorovu kćer Elenu, nakon što Nacisti odvedu ostatak njene obitelji, Kristoff se s njom pridružuje pokretu otpora šifrirajući poruke i krivotvoreći spise.

I dok Katie i Benjamin putuju Europom slijedeći tragove koji ih vode čak do Berlina u vrijeme povijesnih događaja, svaki od tragova na koji nailaze kreira podlogu za doista spektakularan završetak…

Savršeno opisujući povijesne događaje, ali i dočaravajući emocije glavnih likova, autorica nam donosi doista upečatljivu, romantičnu, no prije svega izuzetno dirljivu priču o ljubavi koja je preživjela brojne tragedije kao i razdvojenost vremenom i prostorom.

Posebno me se dojmila autoričina bilješka na kraju knjige u kojoj opisuje odakle joj inspiracija za nastanak ove knjige, odnosno stvarene povijesne činjenice na kojima se priča temelji. Jeste li znali da su članovi pokreta otpora komunicirali putem posebnih oznaka na poštanskim markama?

Iako romani s temama iz Drugog svjetskog rata – upravo zbog strahota i patnji koje su milijuni ljudi pretrpjeli – nisu moj česti odabir, s vremena se na vrijeme volim podsjetiti kako je i u najmračnije doba ljudske povijesti tinjalo svjetlo čovječnosti, milosrđa i dobrote.

Ovo je jedna od knjiga koje vas dirnu u srce i dugo ostanu s vama… Vjerujte mi, nećete požaliti odlučite li se na njeno čitanje.

S moje strane velika preporuka!

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.