RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Chawton, Hampshire, Engleska 1940-tih godina selo u kojem svatko svakoga poznaje, i koje savršeno zrcali svijet koji je Jane Austen, i sama nekad njegova mještanka, prikazivala u svojim romanima.

Sada, stotinjak godina kasnije, ono je mozaik sastavljen od osebujnih stanovnika od kojih svaki, na svoj način, pati, a koje spaja zajednička ljubav prema djelima književnice po kojoj je selo poznato.

Njen dom, s više od 3.000 vrijednih knjiga i naslijeđa Janeine obitelji uskoro će, smrću posljednjeg nasljednika imanja, biti izgubljen, što potiče osmero mještana da osnuju „Društvo ljubitelja Jane Austen“ i pokušaju spasiti što se spasiti može.

Tu su mlada udovica, ujedno i bivša učiteljica, farmer, seoski liječnik, sobarica, Janeina rođakinja, hollywoodska glumica, odvjetnik i aukcionar poznate londonske kuće. Svaki od njih je privržen ostavštini poznate književnice i učinit će sve što je moguće da onemogući prodaju imanja…

Kako sam i sama popriličan ljubitelj djela Jane Austen, jedva sam čekala nabaviti ovaj roman i baciti se na njegovo čitanje…

Sada, nakon završetka, mogu reći da je najveća vrijednost ovog romana upravo atmosfera i sama razrada likova koji su – zahvaljujući detaljnom prikazu njihovih života, ljubavi, izgubljenih prilika i nada – kao izašli iz kojeg od romana same Austen.

Oni čeznu za neuzvraćenom ljubavlju, stojički podnose podređenost tiranskom članu obitelji koja ih košta ljubavi, prisiljeni su napustiti školu i zaposliti kako bi uzdržavali obitelj, a uz to čitavo vrijeme citiraju i raspravljaju o likovima i djelima Jane Austen, što će bez sumnje, oduševiti svakog obožavatelja ove književnice.

Svaki od njih posjeduje određeni šarm, dolazi iz posve različite sfere života, i s obzirom na njihovo porijeklo, vjerojatno nebi došli u doticaj jedni s drugima da nije njihove ljubavi prema pisanoj riječi Jane Austen. Što je zapravo i poanta ovakvih društava i književnih klubova…

Česta usporedba s kultnom “Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja” Mary Ann Shaffer i Annie Barrows nije bez razloga, iako je meni osobno ova knjiga ipak nije uspjela skinut s trona jedne od najdražih. No, bez obzira na to, doista sam uživala u njenom čitanju.

Šarmantna i utješna, ovo je knjiga uz koju ćete barem na nekoliko sati postati dijelom društva likova Jane Austen te se izgubiti atmosferi jednog posve drugačijeg vremena…

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.