RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Mallard je mali gradić koji je gotovo nemoguće pronaći na bilo kojoj od prometnih karti, osnovan od strane Alphonse Decuira s namjerom da stvori dom za ljude koji nisu prihvaćeni u bijeloj zajednici, ali i koji odbijaju da ih se tretira kao crnce, zbog svoje svijetle kože.

1939. su se upravo tamo rodile dvije djevojčce – jednojajčane blizanke – Stella i Desiree Vignes. Nakon tragedije koju su preživjele kao djeca, nijedna od njih nije mogla pronaći svoje mjesto u toj zajednici, te nakon prisilnog završetka školovanja, sa šesnaest godina zajedno bježe u New Orleans.

No, novi život umjesto da ujedini blizanke, posve ih razdvoji – jednog dana Stella nestaje i ostavlja Desiree samu… Kreću posve različitim putevima koji kasnije rezultiraju i različitim životnim obrascima: Stella se, skrivajući svoju pravu boju kože, udaje za bogatog bijelca i kćer odgaja u rezidencijalnoj četvrti ne otkrivajući joj svoje pravo porijeklo, a Desiree, nakon nesretnog braka sa suprugom nasilnikom, četrnaest se godina kasnije vraća upravo u Mallard, sa kćerkom koju zbog izrazito tamne boje kože u gradu ne prihvaćaju.

Svo to vrijeme Desiree ne prestaje tražiti svoju blizanku, svoju drugu polovicu, a i njena kći, Jude, očajnički tražeći sredinu u koju će se uklopiti, otkriva da ne traži samo sebe, već i nestalu majčinu sestru…

Iako ih razdvajaju mnogi kilometri i jednako mnogo laži, sudbine blizanki ostaju isprepletene. Što će se dogoditi sljedećem naraštaju, kad se sastanu životni putovi njihovih kćeri?

Kao što i sama najava kaže, autorica u ovoj knjizi isprepliće više niti i naraštaja obitelji, u razdoblju od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća, pripovjedajući priču koja je istovremeno i zanimljiva, i emotivna, obiteljska priča, ali i istraživanje povijesti.

Proglašena je najboljom knjigom 2020. godine prema izborima više časopisa, a i sam Barack Obama ju je nazvao jednim od svojih omiljenih naslova.

Autorica je u priču ukomponirala razne teme – rasizam, netrpeljivost, nasilje u obitelji, pitanja identiteta, LGBT, kao i teme promjene spola i postizanja zdrave razine samopoštovanja. Kroz njih, ali i različite perspektive iz kojih je ispripovjedana priča, omogućuje da glavne junakinje vidimo iz različitih uglova – posebice Stellu koja je sama po sebi poprilično fascinantan lik – žena koja se srami vlastite boje kože dok glumi ulogu težeći i očajnički pokušavajući osigurati si život bolji onog koji joj je sudbina predvidjela. No, ona nije u potpunosti negativan lik jer se kroz knjigu otkriva da je njena želja za pripadanjem bijeloj, „vladajućoj“ rasi potaknuta traumom iz djetinjstva, te da je zapravo čitav život u toj svojoj ulozi tražila zaštitu i sigurnost koju ta pripadnost pruža, iako je to značilo odreći se čitavog dotadašnjeg života i obitelji.

Ono zbog čega mi se knjiga posebice svidjela, a tako je sa svima koje me potiču na dodatna istraživanja, je tema rasizma unutar Afroameričke zajednice. Iskreno, nisam bila upoznata s tim pojmom i općenito problematikom tona kože koja među Afroamerikancima predstavlja važnu fizičku karakteristiku i stvara podjele u zajednici, ali i utječe na kvalitetu njihova života.

Kao zaključak moram navesti da je ovo doista sjajna knjiga za čitanje, razmišljanje, raspravu – te zatim ponovno čitanje. Idealan izbor svakog book cluba.

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.