RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Prema pričama danas svjetski poznatih autora dječjih bajki – braće Grimm, naša ilustratorica Željka Mezić je prepričala i oslikala klasik – priču o princezi koju nezadovoljna vila uspava na 100 godina, tako je približivši novim, malim čitateljima.

Priča započinje kada nesretnoj kraljici, prilikom kupanja u jezeru, žaba predvidi ispunjenje najveće želje – ona i kralj, napokon, dobit će djevojčicu.

Nakon rođenja, presretni su roditelji pozvali čitavo kraljevstvo, uključujući i vile na proslavu, no zbog nedostatka zlatnih tanjura iz kojih će one za stolom jesti, umjesto svih trinaest, jednu su morali preskočiti.

Upravo se ta vila pojavila kada su već gotovo sve bacile čarolije dobrih želja na malenu princezu, i proklela je: djevojčica će se, kad navrši petnaestu godinu, ubosti na vreteno i – umrijeti.

U pomoć je priskočila posljednja dobra vila koja je kletvu ublažila – umjesto smrti, Trnoružica će, zajedno sa čitavim kraljevstvom, pasti u 100 godina dug san.

Iako su učinili sve da do toga ne dođe – kletva se ostvarila, tako da su i Trnoružica, ali i svi stanovnici njenog kraljevstva, pali u stoljetni san…

Ovu je bajku prvo objavio Charles Perrault pod nazivom “La Belle au bois dormant”, dok su svoju verziju bajke braća Grimm objavila pod naslovom “Dornröschen”.

Oni su inspiraciju za svoje priče prvenstveno pronalazili u starim narodnim pričama, koje su s vremenom preoblikovali i prilagodili najmlađem uzrastu. Zajedno su prikupili i objavili više od njih 200, a danas su uvrštene na popis UNESC-ove nematerijalne baštine.

Iza autorice ovog izdanja, Željke Mezić, dvadesetak je godina ilustriranja, kao 17 slikovnica. Diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Sudjelovala je u pokretanju i realizaciji međunarodnog Festivala ilustracije koji se prvi puta održao u Fužinama 2009., te sljedeće dvije godine u Zagrebu.

Originalna priča o princezi, čaroliji, zloj vještici i princu, prvi je puta objavljena 1697. godine, doduše, u nešto drugačijoj verziji od ove koju danas, zahvaljujući Disneyjevoj ekranizaciji, poznajemo.

Ipak, pouka priče je ista – dobro uvijek pobjeđuje zlo. Čak iako nam se to u tom trenutku tako i ne čini, svaki problem ima svoje rješenje, a bez obzira na težinu situacije, uvijek postoji netko tko će nam pomoći u nevolji.

Najpoznatije bajke, kao i ova, u slikovnicama su idealne za mališane koji se prvi put susreću sa bajkama. Maštovite ilustracije, jarke boje, ljupki likovi i fantastični predjeli privući će pažnju svakog mališana i razviti njihovu maštu.

Slikovnice/bajke su idealne za razvijanje dječje mašte i upoznavanje sa čudesnim svjetovima životinja koje govore, vila, vilenjaka, patuljaka, princeza i čarobnjaka.

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.