RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

U plesnim dvoranama i salonima Londona 1800-tih godina postoje stroga pravila kako se ponašati u svakoj od mogućih situacija koja djeca britanske aristokracije uče od najranijih dana. Čitava je gomila tih pravila – neka jasno definirana, a neka neizgovorena, no univerzalno prihvaćena. Primjerice, vojvoda bi trebao biti impozantan i distanciran, a mlada neudana dama ljubazna… ali, ne previše ljubazna.

Daphne Bridgrton, usprkos pripadnosti jednoj od najcjenjenijih i najutjecajnijih londonskih obitelji, nije uspjela u pridržavanju istih. Čevrta po redu, od osmero djece, djevojka je koja je na glasu kao ljubazna i duhovita. No, nitko je ne želi. Nitko joj se ne udvara, piše pjesme, šalje cvijeće… S pomalo zastrašujućom braćom iza leđa, ona je jednostavno nespremna igrati romantične igrice koje londonska gospoda očekuju.

S već drugom sezonom iza sebe, Daphne je prestala naivno se nadati da će se udati iz ljubavi i imati brak poput njenih roditelja. Ali, zar je stvarno previše očekivati da će pronaći supruga koji će joj se barem malo svidjet?

S druge strane, ljubaznost nije karakteristika koju dijeli Simon Basset, novi vojvoda od Hastingsa. Nedavno se vratio u Englesku iz inozemstva, i u potpunosti je nezainteresiran za londonsko društvo i aristokratkinje koje se nadaju da će upravo njihova kći „uloviti“ vojvodu. Štoviše, nema se namjeru nikada oženiti.

Nakon susreta s Daphne, sestrom njegovog najboljeg prijatelja, Simonu na pamet pada ideja koja rješava njihove probleme – on i Daphne će se pretvarati da su zaljubljeni. On će imati mira od brojnih debitantica i njihovih majki, a Daphne će postati poželjna udavača.

Jer, „muškarci su ovce. Kamo jedan krene, ostali brzo krenu za njim.“a to se isprva i potvrđuje. Njihov se plan odvija savršeno. No, usred blistavog, tračerskog i ispraznog svijeta londonske elite, postoji samo jedna sigurnost: ljubav ignorira svako pravilo…

Prvi roman iz serijala o obitelji Bridgerton nisam recenzirala s obzirom da sam ga pročitala davno prije no što sam započela s istim, no kako je upravo on poslužio kao predložak za novu Netflixovu hit-seriju „Bridgerton“, odlučila sam ga ponovo pročitati i „ponoviti gradivo“ prije startanja s praćenjem serije.

Osobno, ovaj mi je roman, uz „Vikont koji me volio“ i „Tajna njegova poljupca“, najbolji iz serijala, a Julia Quinn je jedna od mojih najdražih spisateljica, čiju sagu od obitelji Bridgerton, definitivno smatram jednom od najboljih u rangu regency ljubavnih romana.

Likovi, od lady Whistledown do cijele, brojne obitelji Bridgerton i njihovog duhovitog, ali snažnog matrijarha – Violet Bridgerton, do zafrkancije i smiješnih situacija koje uključuju Simona i Daphne, pa sve do samog svijeta regency Londona, samo su neki od razloga zbog kojih volim Bridgertone.

Sama TV serija ne prati (previše) vjerno radnju knjige, što od odabira glumaca, što od same radnje, no vjerujem da će se svidjeti većini, zažmiri li se na pojedine dijelove. Uz neke preinake, oživljava glamuroznu, visoko konkurentnu i vrtoglavu Sezonu, dio godine kada je bilo uobičajeno da se elitne obitelji u zemlji okupljaju radi balova, večera i druženja.

Takve su obitelji imale velika imanja širom zemlje, no preselili bi se u svoje elitne gradske vile na nekoliko mjeseci kako bi se uklopili u londonski „creme de la creme“.

Najtraženije pozivnice bile su one utjecajnih obitelji, a sama se sezona počela održavati ne samo radi unapređenja „bračnog tržišta“ već i zabave viših slojeva dok su izvršavali svoje političke dužnosti u parlamentu.Isto je završeno s krajem Prvog svjetskog rata, nakon što su se mnoge aristokratske obitelji odrekle svojih londonskih palača.

Premda se sama radnja serije odvija u zamišljenom svijetu 1800-tih, tzv. Regency razdoblje Londona zauzima nezaboravno mjesto u britanskoj povijesti. Kao i knjiga, i sama serija nudi zabavu, odmor od svakodnevnice i putovanje u vrijeme ispunjeno romantikom, tako da ukoliko volite povijesne ljubavne romane, a još se niste upoznali sa Bridgertonima, nemojte čekati – ovo je serijal prekrasnih ljubavnih priča, upravo onakvih o kakvima sanja svaki pravi romantik.

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.