RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Tko se od nas nije bar jednom divio teksturi i ljepoti svile? Svojim sjajem i prekrasnim bojama, ona već stoljećima uljepšava naš svijet. Bilo da se radi o odjeći, posteljini ili namještaju, svila je dašak luksuza koji nam krasi život.

U Londonu osamnaestog stoljeća njena je proizvodnja značila život za mnoge njegove stanovnike. Čitave su se obitelji generacijama bavile tkanjem i prodajom svile, šireći svoje poslovanje i zapošljavajući brojne šegrte.

Pripadnica jedne takve obitelji je i mlada Esther Thorel, supruga uspješnog proizvođača svile. Pridržavajući se svih propisanih normi tog vremena, ona je savršena gospodarica kuće, smjerna kršćanka i žena. No, iza zaključanih vrata svog doma, ona sanja postati dizajnerica svile. Kad njezin suprug Elias njene akvarele odbaci kao mrlje budalaste djevojke, ona u tajnosti nastavlja svoje pokušaje…

Londonski East End tog doba, kao i većina svijeta, krije i svoju tamnu stranu, onu o kojoj ugledne obitelji malo znaju. Naivna i nesretna Sarah Kemp, dolazeći u London u potragu za poslom, biva prevarena i zatočena u javnoj kući. Nakon života izmjenjivanja neprekidne serije muškaraca, spašava je upravo Esther koja u tome vidi čin kršćanske ljubavi.

Međutim, ono što Esther ne sluti jest činjenica da Sarah nije zahvalna koliko bi čovjek očekivao, te da gaji sve veću ogorčenost i prezir prema Estherinoj nesposobnosti da opazi licimjerje koje se širi u njenom vlastitom domu.

Kada Elias u njihov dom dovede mladog, iznimno taleniranog šegrta, Bisbyja Lamberta kako bi u potkrovlju kuće odradio svoj majstorski zadatak, neobičan ritam tkalačkog stana dok radi na svili za Esther je sličan zovu sirene.

Trenutak kada prvi put kroči u potkrovlje i ugleda Bidbyja, obilježava se kao početak „Kupine i divlje ruže“, najfinijeg dizajna svile koji je Spitalfields ikada vidio, ali i kraj prividnog savršenstva njenog kućanstva.

I dok se između nje i Sarah počinje razvijati neobično intenzivan i nelagodan odnos, pun spletki, turbulencija i drame, i među šegrtima koji rade za njenog muža raste sve veći bijes zbog radnih uvjeta, što na kraju dovodi do tragičnog raspleta…

Tkajući ovu složenu priču, Sonia Velton nam donosi priču o vremenu u kojem su žene smatrane predmetom i muževim vlasništvom, a čitavim su društvom dominirali isključivo muškarci. Svojim bogatim opisima autorica vjerno oživljava London tog doba, u detalje prikazujući industriju svilarstva, te donoseći priču o tajnama, izdaji, prevari, gubitku, moći, ljubavi i nadi.

Sam lik jedne od glavnih junakinja – Esther Thorel – se temelji na Anni Mariji Garthwaite, jednoj o prvih engleskih dizajnerica tekstila, poznatoj po stvaranju živopisnih cvjetnih dizajna za svilene tkanine ručno tkane u Spitalfieldsu u Londonu sredinom 18. stoljeća. Anna je bila žena koja je donijela slikarstvo na tkalački stan, stvarajući jedinstvene, dotad neviđene, dizajne. I Esther, poput nje, pokušava prekršiti norme represivnog društva u kojem postoji stroga podjela primjerenog i doličnog za žene.

Prikaz radnje mi se svidio – pisan je iz perspektive svake od junakinja – pri čemu je vidljiva njihova razlika u odgoju, razmišljanju a samim time i pogledu na svijet, kao i sam način pisanja, bez nepotrebnih opisa, ali sa jasno vidljivom detaljno razrađenom pozadinom.

J. E. Pendziwol je u svojoj najavi ove knjige rekla: „Debitanski roman Sonie Velton „Kupina i divlja ruža“ odvodi čitatelje u London osamnaestog stoljeća, uspinjujući se u potkrovlja huguenotskih kućanstava u Spitalfieldsu, pleteći složenu priču o klasi, izdaji i burnoj industriji svile. Bogato teksturiran poput tkanine koja je oživjela na strojevima majstora i pultovima trgovaca, Velton ispituje ulogu žene kao supruge, prostitutke, umjetnice, neprijateljice i, u konačnici, saveznice, u vrijeme kada su njihovi glasovi često utiškavani.“ i ja se moram u potpunosti složiti s njime.

Ovo je doista majstorski satkana tapiserija – splet života pažljivo usmjeren jedan drugome koji čini čarobno zamršen uvid u bogati i nestalni svijet tkalaca svile osamnaestog stoljeća. Zarobit će vas od prve do posljednje stranice. ?

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.