RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Tijekom boravka u južnoj Francuskoj, glamuroznom Monte Carlu, u koji stiže kao družbenica gospođe Van Hoppers, junakinja romana se zaljubljuje u šarmantnog, bogatog udovca Maximiliana de Wintera.

Koliko je on poznat u otmjenim krugovima, toliko je njegovo imanje – Manderley još poznatije. Spektakularne zabave, prekrasno uređenje krajolika i naravno, sama arhitektura velikog engleskog imanja, učinile su da je poziv Manderley najveća moguća čast.

Naša junakinja, mlada, sramežljiva i naivna, ne može vjerovati svojoj sreći kada je Maxim zaprosi. No, kada stignu u Manderley, njegovu palaču u Cornwallu, on postaje sve ćudljiviji i šutljiviji, i njegova nova žena – bez prijatelja, u kući na osami, shvaća da gotovo i ne poznaje muškarca za kojega se udala, dok u svakom kutu svake prostorije obitava duh njegove prekrasne prve žene, Rebecce…

Daphne Du Maurier, usprkos slavom prezimenu i uspješnim članovima obitelji, u književnim je krugovima ugled stekla tek ovim romanom koji mnogi proglašavaju remek djelom gotičke literature i proglašavaju je Janeom Eyre 20. stoljeća.

Njen roman ‘Rebecca’, odnosno, Manderley, je stekao tako kultni status da gotovo i nema osobe koja nije čula za njega, čitala knjigu ili gledala koju od njenih ekranizacija. Najnoviju još nisam gledala, no ona iz 1940.-te, u režiji Alfreda Hitchcocka, je film čije gledanje podrazumijeva pojam opće kulture.

Odlično razrađenih likova, napete i mračne radnje, ovo je roman u kojem će uživati svaki čitatelj, bio on ljubitelj misterije, psiholoških trilera ili romansi – jer ovaj roman doista ima sve…

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.