RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Originalan naslov: The Girl Who Saved Christmas
Izdavač: Mozaik knjiga, 2020.

Tajna magija! Znate li u čemu leži? One magije zbog koje sob može poletjeti u nebo? Koja pomaže Ocu Božiću da za jednu jedinu noć obiđe cijeli svijet? Ona koja može zaustaviti vrijeme i ostvariti snove?

U nadi.

U njoj leži tajna.

Bez nade, magije ne bi bilo.

Magiju ne stvara ni Otac Božić ni Blitzen ni bilo koji drugi sob u noći prije Božića.

Nju stvara svako dijete koje hoće i želi da se magija dogodi. Kad nitko ne bi priželjkivao magiju, magije ne bi ni bilo. A kako znamo da Otac Božić dolazi svake godine, sada znamo da je magija – barem neka vrsta magije – stvarna.“

No, nije oduvijek bilo tako. Vjerovali ili ne, bilo je vremena kada nije bilo nade – ni u zraku, ni u srcima djece. Vrijeme kada se nisu vješale božićne čarape, i kada nije bilo uzbuđenog trganja ukrasnog papira s darova na božićno jutro.

Bilo je to vrijeme viktorijanske Engleske, kraljice Viktrorije i Charlesa Dickensa, mačka po imenu Kapetan Čađa i djevojčice Amelie Wishart, koja je spasila Božić, ali i gotovo prestala vjerovati u magiju.

Upravo je ona bila prvo dijete koje je povjerovalo, nadalo se čaroliji i upravo je ta nada omogućila prvi Božić. Nažalost, i nju je dohvatila tmurna ruka svakodnevice i smjestila je, nakon majčine smrti, u ubožnicu – mjesto na kojem nitko nije želio biti, ali je tu završavao svatko ko je bio previše siromašan, bolestan ili bez doma i roditelja. Mjesto o kakvom je pisao i sam Dickens u svom romanu „Oliver Twist“.

Pišući ocu Božiću i tražeći pomoć za svoju smrtno bolesnu majku, nakon njene smrti, suočena sa bijedom i okrutnošću gospodina Jezovitog, Amelia gubi i put i nadu. S druge strane, Otac Božić je testiran do svojih krajnjih granica u borbi da stvari na Sjevernom polu stvari pod kontrolu. U Elfhelmu, problemi s nesretnim vilenjacima i trolovima eskaliraju i sve se više čini da će Božić biti otkazan.

Upravo je Amelijina nada ono što Otac Božić treba kako bi ponovo zapalio čaroliju magije i održao Božić, i on odlazi u potragu kako bi pronašao jedinu djevojčicu koja može spasiti Božić…

Matt Haig nam je već ispričao priču o dječaku koji je odrastao da postane Otac Božić, a ovaj nam put, zahvaljujući Mozaik knjizi, stiže ovogodišnji čarobni, svečani poklon – „Djevojčica koja je spasila Božić“.

Ova čarobna pripovijest Matta Haiga savršen je izbor za čitanje u predblagdansko vrijeme. Kao i prošlogodišnji naslov „Dječak zvan Božić“, i ona je prepuna čudesnih ilustracija Chrisa Molda, ali i osim što je savršeno prilagođena čitanju djeci, puna je šarma koji će se pobrinuti da se i mi odrasli prisjetimo čarolije Božića te ga još jednom vidimo očima djece.

„Život je poput dimnjaka. Katkada se moraš probijati kroz tamu da bi doprla do svjetlosti.“

Nada je jedna od najvažnijih stvari koju bi svatko od nas, a posebica dijete, morao imati, tako da poruka koju nam Matt Haig ovaj put šalje – da bez nade nema ni vjere u ništa, i da je upravo nada vjera u ono što bi moglo biti, pun pogodak u vrijeme u kojem živimo.

Ova bezvremenska priča, koja je na najboljem putu da postane klasikom, zaslužuje i postati dijelom tradicije svakog od nas. Donoseći savršen omjer altruističke dobrote, božićne čarolije, avanture i humora, uz prekrasne ilustracije Chrisa Molda, ovo je knjiga među čijim se stranicama događa čarolija.

Pripremite se da povjerujete još jednom…

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.