RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Riječi “Jednom davno, u dalekom kraljevstvu, iza sedam gora…” su dovoljne da se svatko od nas vrati u djetinjstvo i uđe u svijet bajki u kojem je sve moguće, u kojem žive i ljudi i vile, vještice i patuljci, svijet u kojem vitezovi oslobađaju princeze pobjeđujući zmajeve, a životinje se ponašaju i govore poput ljudi. Svijet je to u kojem su čuda moguća, gdje dobro pobjeđuje zlo, a junaci žive sretno do kraja života.

I baš zato u svijetu dječje, ali i svjetske literature, djela Hansa Christiana Andersena zauzimaju posebno mjesto. Svijet koji je Andersen stvorio prije više od 170 godina, i dan danas oduševljava čitatelje svih starosti.

Sam autor, svjetski poznat, danski pisac bajki, smatra se tvorcem danske realistične proze. Njegova djela, prevedena na više od 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.

Gotovo dvije stotine njegovih priča (porijeklom iz danskog folklora, antičkog svijeta ili općeg indoeuropskog predanja) pisane su, isto toliko za odrasle, koliko i za djecu. Njegovih ga je više od 150 priča za djecu označilo kao jednu od najvećih figura svjetske literature.

Ovo doista raskošno izdanje od ukupno čak 37 Andersenovih bajki, prevedenih s engleskog od strane Mladena Jurčića, ukrašeno zanimljivim ilustracijama, male će čitatelje uvesti u čaroban svijet bajki, a one nešto starije podsjetiti na ljepotu bezbrižnog djetinjstva.

Osim svjetski poznatih priča poput ‘Princeze na zrnu graška’, ‘Male sirene’, ‘Carevog novog ruha’ i ‘Ružnog pačeta’, čitatelji će imati prilike uživati i u onima nešto manje poznatima kao što su ‘Rajski vrt’, ‘Majka Bazga’ te ‘Krastača’, a koje će ih odvesti u svijet ovog sanjara prepunog mašte u kojima dobro ipak uvijek ne pobjeđuje, a čitatelj ostaje bogatiji za pouku i priliku lakšeg razumijevanja svijeta oko sebe.

Prema poznatom američkom psihoanalitičaru i dječjem psihologu Brunu Bettelheimu, bajke su idealne knjige za djecu jer su sadržaj, radnja i svi likovi u njoj pojednostavljeni i primjereni dobi djeteta.

U njima su likovi uvijek opisani šturo i jednostavno i obično se dijele samo na one dobre i zle, što je za važno jer djetetu dobri i zli likovi predstavljaju ljudske osobine s kojima se ono samo može poistovjetiti, naravno, uvijek birajući one dobre.

Čitanjem bajki i priča za djecu, dijete nauči da onaj tko je dobar, hrabar, strpljiv i pravedan na kraju pobjeđuje. Tako dijete uči i o sebi i svojim osjećajima, a likove često poistovjećuje i s bliskim ljudima iz svoje okoline.

Bajke kod djeteta potiču uočavanje pravih vrijednosti kao što moralnost, hrabrost, odanost, ali i važnost pravog prijateljstva.

‘U Andersenovim se bajkama nalazi čitav svijet u svojoj raznolikosti – veseo i poetičan, tragičan, sitničav, tolerantan i zloban i sav kipteći kao sam život. Njegove bajke pobuđuju radoznalost, sumnju i toleranciju, tjeraju nas na promišljanje kako i zašto, te nam pomažu da se osjećamo kod kuće na ovom svijetu.’

U njima su uživali naraštaji djece, a oduševljavat će i mnoge buduće mališane. Ukoliko tražite idealan poklon koji će potaknuti dječju maštu i dostojno je uvesti u čaroban svijet književnosti – ova bi zbirka bajki mogla biti odličan izbor.

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.