RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Godina je 1899. i nalazimo se u viktorijanskom Londonu.

Vrijeme je industrijske revolucije, političkih reformi i društvenih promjena, koje za posljedicu imaju nagli porast broja stanovika, snažnu urbanizaciju i sve istaknutije socijalne nejednakosti.

Velika je Britanija, pod kraljicom Viktorijom, na vrhuncu moći – vladaju četvrtinom svjetskog stanovništva i petinom svjetske kopnene površine.

Čini se da je Englezima čitav svijet pod nogama… No, ne i Elsie, desetogodišnjoj djevojčici koja bježi iz sirotišta ne mogavši više trpjeti okrutnost voditeljice doma za nezbrinutu djecu.

Kao i tisućama beskućnika tog doba, ulica joj je dom, ali i izvor informacija. Kada čuje najave o otkriću ‘ledenog čudovišta’ pronađenog na Sjevernom polu, odluči istražiti o čemu je riječ.

Našavši se licem u lice s nepoznatim stvorenjem, za Elsie i novostečene prijatelje, čitavu galeriju osobujnih likova, započinje avantura života kada odluče pomoći ‘Vunici’ da se vrati kući…

David Walliams, uz prodanih više od 32 milijuna primjeraka knjiga, uz prijevode na više od 53 svjetska jezika, jedan je od najpoznatijih autora literature za djecu i mladež.

Njegove su knjige zabavne, duhovite, ali uvijek sa poučnom pričom i emocijama koje nikog ne ostavljaju ravnodušnima. Ni ova knjiga nije izuzetak.

Pripovijedajući o neustrašivoj Elsie, spremnoj za borbu kada je u pitanju ono u što vjeruje, čak i po cijenu vlastitog života, autor nam poručuje da svatko od nas, bez obzira na spol, dob ili društveni status može biti nečiji junak. ‘Jer, junaci mogu biti svih oblika i veličina, a ljubav i prijateljstvo su najviše što itko od nas može tražiti od života.’

Bilo da se radi o malim čitateljima, ili onima koji su mladi u srcu, svaki od njih će bez daha pratiti Elsie, Dotty, Limu i Vunicu u njihovim avanturama, kao i uživati u odličnom humoru kojim knjiga obiluje, uz dodatni začin u vidu prekrasnih ilustracija svjetski poznatog Tonyja Rossa kojem je ovo deveta suradnja s ovim autorom.

S moje strane veeelika preporuka! 

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.