RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Kad Joanna, samohrana majka, u školskom dvorištu čuje glasinu da u njihovom malom gradiću živi osuđeni ubojica djece i prepriča je prijateljici, nehotice pokreće rasplet davno zakopanih događa koje više ništa neće moći zaustaviti…

Sally McGowan je imala samo deset godina kada je ubila petogodišnjeg dječaka. Njezine fotografije ne postoje i od suđenja nitko ne zna gdje je. Ali, glasine se šire.

Tko je ona?

Je li to možda vlasnica malog lokalnog dućana?
Ili voditeljica book cluba čiji je član i Joanna?
Ili čak možda, njena prva susjeda?

Tko je mogući ubojica koji (za)sada mirno živi među njima?
Koliko glasine mogu biti opasne?
I koliko će daleko Joanna biti spremna ići kako bi zaštitila one koje najviše voli?

Lesley Kara je svoj debitantski roman, psihološki triler „Glasine“, objavljen ove godine u izdanju Mozaik knjige, radnjom smjestila u mali priobalni gradić Flinstead. Tamo se nedavno doselila mlada samohrana majka, Joanna Critchley, zajedno sa svojim sinčićem Alfijem, žrtvom maltretiranja u Londonu. Njena majka živi u gradiću, i Joanna se odlučila doseliti kako bi Alfie imao normalno školsko okruženje.

Kako bi ih okolina prihvatila, Joanna je spremna prihvatiti sve pozive lokalnih mama, sudjelovati u sastancima book kluba, pa čak i neobaveznom ogovaranju ispred škole dok čekaju djecu.

Kada čuje glasinu, da ubojica malog dječaka, zaštićena novim identitetom živi u njihovom gradiću, iako nema nikakvih dokaza za to, Joanna je podijeli s prijateljicama. Nije joj bilo ni na kraj pameti da će se vijest poput požara proširiti gradićem, nakon čega će se prstom upirati na mnoge sugrađane, bez obzira na njihovu nevinost.

Naime, 1969. godine, desetogodišnja Sally McGowan je ubila petogodišnjeg Robbija Harrisa. Osuđena je, odslužila svoju kaznu te nakon toga puštena, uz novi identitet. Prema glasinama koje kruže, sada živi baš negdje u njihovom gradiću.

Joanna, i bez toga suočena sa nesigurnostima i dilemama samohranog roditelja, potrebom da ga zaštiti, sada postaje dodatno tjeskobna, zabrinuta i paranoična. Oko nje je mnoštvo potencijalnih osumnjičenih, ljudi s vlastitim tajnama, a dodatno gorivo svemu tome daju i društveni mediji.

S obzirom da je riječ o romanu prvijencu, smatram da je autorica napravila vrlo dobar posao. Uspješno je istakla snagu glasina, štetu koju iste mogu nanijeti ljudima, posebice u malim sredinama u kojima im je nemoguće pobjeći.

Brze radnje, kratkih poglavlja, ovo je roman koji obiluje zapletima i napetošću. Poprilično mračne atmosfere, vjerno nam prikazuje život u malom gradiću gdje svi poznaju svakoga, a zapravo nitko ne poznaje nikoga.

Tokom, ali i nakon čitanja, nije moguće a da se čitatelj ne zapita – koliko zapravo poznajemo naše prijatelje, susjede i poznanike, i kako bismo i mi sami reagirali kada bismo otkrili da je netko od njih kriv za doista odvratan zločin?

S moje strane – preporuka ?

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.