RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Prema pričama Roberta Southeya i Josepha Cundalla, naša ilustratorica Željka Mezić je prepričala i oslikala klasik – priču o djevojčici zlatne kose i tri medvjeda, tako je približivši novim, malim čitateljima.

U njoj obitelj medvjeda – tata, mama i mali medo žive u kamenoj kući usred šume. Čekajući da im se kaša ohladi, odlučili su poći u šetnju šumom.

U međuvremenu je, zalutavši, do njihove kuće stigla djevojčica Zlatokosa. Vrata su bila otvorena, a miris fine kaše mamio ju je da uđe.
Ušavši u kuću, ušla je i u veliku avanturu…

Iza autorice, Željke Mezić, dvadesetak je godina ilustriranja, kao 17 slikovnica. Diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Sudjelovala je u pokretanju i realizaciji međunarodnog Festivala ilustracije koji se prvi puta održao u Fužinama 2009., te sljedeće dvije godine u Zagrebu.

Originalna priča o tri medvjeda i tajanstvenom posjetiocu njihovoj kući prvi je puta objavljena 1837. godine, doduše, u nešto drugačijoj verziji od ove koju danas poznajemo.

Ipak, pouka priče je ista – da je Zlatokosa slušala svoju majku, nebi lutala šumom, nepozvana ulazila u tuđu kuću i jela kašu namijenjenu drugima, te bi samim time izbjegla susret s medvjedima koji ju je jako prestrašio.

A obitelj medvjeda – tata medvjed, mama medvjedica i mali medvjedić, naučili su da ne treba ostavljati kuću otvorenih vrata jer nikada ne znaš tko bi mogao ući i poslužiti se tvojim stvarima.

Najpoznatije bajke, kao i ova, u slikovnicama su idealne za mališane koji se prvi put susreću sa bajkama. Maštovite ilustracije, jarke boje, ljupki likovi i fantastični predjeli privući će pažnju svakog mališana i razviti njihovu maštu.

Slikovnice/bajke su idealne za razvijanje dječje mašte i upoznavanje sa čudesnim svjetovima životinja koje govore, vila, vilenjaka, patuljaka, princeza i čarobnjaka.

Ovu, u izdanju Mozaik knjige, tvrdih korica, vedrih ilustracija i kvalitetnog tiska, potražite u knjižarama, po cijeni od 69kn.

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.