RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

“Princeza na zrnu graška” kratka je, ali zanimljiva bajka slavnog Hansa Christiana Andersena koja govori o princu koji je htio, pod svaku cijenu, oženiti pravu princezu.
Sreća mu se osmjehnula kada mu je na vrata poslala djevojku koja je za sebe tvrdila da je upravo ona – ta. Pojavila se jedne olujne večeri na vratima dvorca, pokisla i izgubljena.
Prinčeva majka postavila je pred princezu jedinstveni test kojim je dokazala da je djevojka prava princeza. Naime, ispod desetaka i desetaka madraca i pokrivača, postavila je jedno jedino zrno graška kako bi provjerila hoće li ga princeza osjetiti…
Slavnu priču “Kraljevna na zrnu graška” velikog danskog spisatelja H. C. Andersena za ovo zaista prekrasno izdanje Mozaik je oslikala Nikolina Novosel Nežmah i svojim je divnim ilustracijama približila novim, mladim čitateljima.
Sam autor, svjetski poznat, danski pisac bajki, smatra se tvorcem danske realistične proze. Njegova djela, prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.
Gotovo dvije stotine njegovih priča (porijeklom iz danskog folklora, antičkog svijeta ili općeg indoeuropskog predanja) pisane su, isto toliko za odrasle, koliko i za djecu. Andersenove su bajke prevedene na četrdesetak različitih jezika. Njegovih ga je više od 150 priča za djecu označilo kao jednu od najvećih figura svjetske literature.
Ova njegova priča skriva pouku kako ljudi, bez obzira na sve, na kraju ipak, kroz svoje postupke i ponašanje, pokažu svoje pravo lice. Bez obzira trudili se biti nešto drugo no što jesmo, ili ne, istina se na kraju ipak otkrije.
“Princeza na zrnu graška” poprilično je kratka priča, ali zato sadrži sve elemente jedne divne bajke. Tekstom jasna i jednostavno pisana, namijenjena je najmlađima jer ne sadrži nikakve negativne elemente, niti strašne dijelove, uz prekrasne ilustracije i jasna slova.
Sigurna sam da će djeca uživati u njoj ?
Izvor: From Cover To Cover
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.