RECENZIJA Martina Barać, From Cover To Cover

Dvadeset prvog lipnja 1922. godine grof Aleksander Rostov – nositelj odličja svetog Andrije, član Konjičkog kluba i voditelj lova – zahvaljujući pjesmi koju boljševički sud smatra kontrarevolucionarnom, te zaključuje da se grof nije pokajao za svoje prijestupe, je osuđen na doživotni kućni zatvor u hotelu Metropol.

Kroči li nogom van hotela, bit će streljan. Promjena slijedi i u njegovom smještaju – umjesto u svojem uobičajenom apartmanu, odsada mora živjeti u skromnoj tavanskoj sobi, lišen gotovo svih pogodnosti, pa čak i pojedinih obiteljskih uspomena.

I dok se u Rusiji izmjenjuju desetljeća burnih previranja, grof Aleksader, unatoč tome što u životu nije radio ni jedan dan, i tome što mu novi poredak donosi brojna životna ograničenja, doživljava preobrazbu koja ga od dokonog bogataša pretvara u posve novog čovjeka…

Amor Towles je američki romanopisac, najpoznatiji upravo po ovom bestseleru koji je odmah po objavljivanju, još 2016. godine, postao svjetska književna senzacija te dosad bio preveden na više od 35 jezika.

“Plemeniti gospodin u Moskvi”, sa svojih 500ak stranica, laganog tempa i sadržaja koji na momente prelazi u pjesnički, je knjiga koju ćete ili voljeti, ili nakon dvadesetak stranica odložiti sa strane. Mene je oduševila!

Pripovjedajući priču o muškarcu koji je osuđen da ostatak života provede u prekrasnom hotelu koji za njega, usprkos luksuzu, postaje zlatni kavez – koliko zatvor, toliko i njegovo utočište, te u detalje razrađujući preobrazbu njegovog emocionalnog svijeta, autor nam donosi sofisticiran roman koji, po meni, može stajati uz bok ruskim klasicima. Jer, na svojevrstan način, on to i jest – priznanje Rusiji i ruskoj kulturi.

Ovo je priča o samopoštovanju, o prijateljstvu koje se rađa na najneočekivanijem mjestu ne priznavajući razlike u vidu porijekla i godina, roditeljstvu i žrtvi koju je svaki roditelj spreman podnijeti za svoje dijete, kao i čestoj nedostižnosti nada, koliko god one bile skromne.

Grof Rostov je nevjerojatno šarmantan, i usprkos godinama provedenih u uvjetima koji bi nekog drugog duhovno slomili, ne gubi svoje dostojanstvo, kao ni sklonost humoru. On uživa u svakom od životnih užitaka, koliko god oni jednostavni bili – dobrom vinu, dobrom društvu, dobroj knjizi – i svakom daje okus pobune. On je čovjek koji se usredotočio da, kad već (više) ne može biti važan, bude šarmantan. I u tome u potpunosti uspijeva.

Navodeći kako “ljudi zaslužuju ne samo naše razmatranje, već i naše preispitivanje”, Towels nam donosi roman koji će nakon čitanja još dugo vremena boraviti u mislima čitatelja, kako zbog poruke koju donosi, tako i zbog glavnog junaka, grofa Rostova, jednog od posljednjih svog kova, gospodina u svakom smislu riječi, koji se, bez obzira na okolnosti u kojima je prisiljen živjeti, odbija odreći onog što čini njegovu suštinu, dajući tako priznanje, kako sebi, tako i svojoj obitelji, ali i jednom čitavom umirućem svijetu aristokratske Rusije.

 

Izvor: From Cover To Cover

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.