RECENZIJA Marijana Glavaš, Suvremena žena

Volim knjige koje nas vode na neka drugačija mjesta, u drugačije kulture. “Žena koja je slikala kanom” upravo je takva knjiga. Radnja romana se odvija pedesetih godina prošlog stoljeća u Jaipuru, u Indiji.

„Jaipur nije onako kozmopolitski grad kao Calcutta, Bombay ili New Delhi. Stavovi su ovdje daleko tradicionalniji, ljudi su zapeli negdje u staroj Indiji, manje su skloni promjenama.“  

“Žena koja je slikala kanom” autorice Alke Joshi

Ovo je priča o ženi koja se nije mirila s uobičajenim životom, stavovima i stoljetnim običajima dogovorenog braka. Lakshmi Shastri je tridesetogodišnjakinja, žena koja je slikala kanom. Izuzetno je nadarena i zbog svog umijeća slikanja tražena među bogatim ženama više klase s kojima provodi puno vremena, sluša njihove probleme, njihove tajne. Tankim štapićima šećerne trske oslikavala je dijelove njihova tijela¹, kreirala je prava umjetnička djela i zbog toga je bila cijenjena.

Naizgled bi se moglo pomisliti da Lakshmi ima lagodan život, međutim puno toga ona nosi u sebi iz prošlosti. Kao sedamnaestogodišnjakinja pobjegla je od muža, dogovorenog braka i nasilja u braku. To je bio brak koji su dogovorili roditelji, međutim, njezini planovi su bili drugačiji. Željela je više od života. Željela je upoznati svijet.

„Često sam preklinjala svoju imenjakinju, boginju Lakshmi, da usliši moje molitve. Dopusti mi da vidim širi svijet prije nego što me zatvore unutar malenoga života.“

Lakshmi je ambiciozna žena koja stavlja svoj život na prvo mjesto. Vještine koje je usvajala i želja za životom koji će moći zvati svojim utrle su put njenom daljnjem životnom putu. Usprkos roditeljima, stoljetnim običajima, usprkos svemu.

Ovo je knjiga koja bi mogla inspirirati mnoge žene

Ima Lakshmi svoje snove i želje. Ali, kako to najčešće biva, život je nepredvidiv pa će i njoj donijeti puno toga neočekivanoga. Velika promjena u njezinom životu nastupit će u trenutku kad sazna da ima trinaestogodišnju sestru Radhu za koju uopće nije znala da postoji. Sestra će imati značajan utjecaj na njezin život i sve ono o čemu je sanjala otići će u neočekivanom smjeru.

„Ona je bila moj osobni monsun“.

Je li sestru prihvatila ili nije? Kakav je život imala njezina sestra? Što se dogodilo s Lakshmi? Detalje vam neću otkrivati kako bi užitak čitanja za sve vas koji se odlučite pročitati ovu knjigu bio potpun. Mogu samo reći da vas očekuje zanimljiva, drugačija priča u kojoj ćete, vjerujem, uživati u svoje slobodno vrijeme.

¹ Kana se u Indiji koristi u različitim važnim prilikama poput vjenčanja, zaruka, rođendana, blagdana…

 

Izvor: Suvremena žena

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.