RECENZIJA Marija Stanić, S police

Autorica koja je svima poznata pod imenom Ruth Rendell, donosi jednu psihološku, tešku, opširnu dramu. Dok je pod imenom Ruth pisala vrhunske trilere, njen pseudonim Barbara Vine govori o malo drugačijim knjigama.

Djetetovo dijete više nam pokazuje obiteljsku dramu, psihološku karakteristiku pojedinog lika i detaljnu analizu “zašto je to tako”.

Grace i Andrew naslijedili su ogromnu kuću svoje bake. Odlučili su se zajedno useliti, nepisano pravilo je da se svatko drži svoje strane kuće te tako jedno drugom ne smeta, sretnu se samo kada im odgovara i ne zadržavaju se dugo u tuđim prostorijama.

Grace radi na doktoratu i potreban joj je sav mir koji pruža ta pomalo izolirana kuća koja nosi svoje tajne.

Sav taj mir i dogovor između brata i sestre biva uništen dolaskom treće osobe.

James je novi partner njenoga brata. Malo je za reći da je to naočit muškarac. Visok, vitak, zgodan muškarac koji plijeni pozornost svima u prostoriji. Grace to apsolutno ne smeta i ne planira nikome otkriti njihovu tajnu jer iako je 2011. to je još uvijek tabu tema. Ljubav između dva muškarca.

Ono što Grace počinje smetati je što se nikako ne može potpuno posvetiti svom radu koji treba uskoro biti predan te knjizi koja leži na polici nepročitana…

Ni Grace ni Andrew nisu točno shvatili kada se njihov odnos počeo urušavati. Svakog dana on je postajao sve privrženiji Jamesu, a poštovanje prema Grace je nestajalo. Nije se ni mogao sjetiti kada joj je posljednji puta rekao “sestro”.

Trzavice, svađe i nesuglasice vode do kobnih grešaka. Topla noć i osamljena soba, dizanje iz depresije i znak zahvalnosti će rezultirati greškom. Ostavit će posljedice koje će trajno unijeti nemir u živote ovih troje ljudi.

U tom kaosu kada ostane sama, Grace se posveti čitanju neobjavljenog romana Djetetovo dijete koje strašno podsjeća na njen život. Smješten u davnu 1929. pokazuje još neke tabu teme i drugačije običaje, navike, ali opet je tako blizak životu likova koje prati radnja u 2011. godini. Trudnoća uistinu mlade djevojke, odbačene od strane roditelja, zastarjele načine života i bijeg u pokušaju pronalaska mira i sreće, bratska ljubav koja ne pozna granice – sve to krasi taj tajanstveni roman.

Autorica se vješto poigrala sa detaljima, ne trudeći se toliko nam izazvati trnce i napetost samom radnjom koja je uistinu spora, nego nam više pokušava dati uvid u psihološku stranu ove priče, likova.

Djetetovo dijete na kraju nije krimić kako ga mnogi opisuju. Ovo je jedna drama, dobro zapetljana, obiteljska drama. Barbara Vine je odlučila dotaknuti se nekoliko teških i škakljivih tema od vanbračne trudnoće do homoseksualnosti. Istovremeno pokazujući nam način života i bitke koje su se vodile tih davnih godina, posljedica koje su ostavile i promjene prava glasa kod žena.

Čitajući sa Grace otkrili smo sve to, ali smo sigurno gladno čekali da se priča vrati u 2011. i da vidimo što će se dogoditi s njom. Ono što možda zamjeram ovom romanu je taj jako kratki povratak u godinu kada se uistinu zbiva radnja i brzi rasplet. Ne bih se bunila da smo dobili koju stranicu više i saznali još neke stvari, ali to je valjda autorica i namjerno htjela. Navesti nas da razmišljamo što više, donosimo svoje teorije i zaključke. Zbuniti nas.

Izvor: S police

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.