RECENZIJA Marija Stanić, S police

Sara je kao relativno mlada djevojka stigla u London. A London je u to vrijeme gutao sve mlade, neiskusne, same. U želji da ju spasi lošeg života, njena majka poslala ju je u još veći pakao.

Dolazak u London bio je sve suprotno od onoga što je željela. Završila je u javnoj kući, drogirana, uvjerena, prisiljena da nema boljeg. Ali jednog dana 1768. godine u prljavoj ulici iza krčme, upoznala je Esther Thorel. Taj susret bio je Sarin spas.

Esther je supruga poznatog tkalca svile. Uvjerena da postupa po Božjoj volji cijeli život, ne sumnja što mora učiniti. Njen zadatak je spasiti Saru Kemp iz blata u kojem se našla.

Nedugo nakon njihovog susreta, Sara dolazi raditi u kuću Esther i njenog supruga. U kuću čiji tavan ispunjava poseban, glasan ritam tkalačkog stana. Tavan koji krije brojne tajne…

Esther i Sara su toliko različite, ali opet razviju neku posebnu vezu, imaju tu poveznicu koja se ne raspada čak ni u najgorim događajima. Intimnost položaja osobne sluškinje dovela je do toga da znaju skoro sve jedna o drugoj. Ali unatoč tome, Esther krije malu tajnu, a Sara prezire što je njena gospodarica toliko slijepa, što ne vidi stvari koje joj se događaju pred nosom.

Kako priča teče, shvaćamo da je zid savršenstva koji je Esther Thorel podigla samo privid. Unutra se kriju prave ruševine. Spletke, laži, tajni sastanci, neodoljive intrige…

Ali život je nepredvidiv, ma tko bi rekao da će se poslušna, vjerna supruga poput Esther pobuniti? Tko bi rekao da će ju svila toliko privući da je sposobna raditi iza leđa vlastitom suprugu?

Niz događaja samo je dodatno povezao glavne likove ove priče, a nama donio brojna pitanja!

Kupina i divlja ruža donosi neočekivano. U trenutku će nas namamiti u suprotni smjer, zapravo nasamariti jer se iza krije nešto sasvim drugo. Moram priznati da me prvenstveno naslovnica privukla, a sadržaj je bacio onu zadnju čar koja me namamila na čitanje veoma brzo nakon što je stigla na moju adresu. Iako je povijesna, prava drama, ova knjiga čita se uistinu lako. Nema komplikacija, dosadnih opisa, odlazaka u krajnosti, ne, sve je tu, odmah. Toliko zanimljivo i simpatično da će ispuniti očekivanja bilo kome.

Meni se zapravo jako svidjela ta privrženost između dvije žene koja se ispod površnog i hladnog odnosa itekako nazirala. Nije se moglo skriti. Zašto? Zato što smo imali status gospodarice i služavke, čistunke i grješnice. Sonia Velton je pokazala da istina uvijek izađe na vidjelo, da su ispravne, iskrene odluke uvijek one koje nas vode lijepim stazama, a ne crnilu.

Ukoliko ste u potrazi za savršenim štivom koje će vam biti predah od svega – iskrena preporuka.

Kupina i divlja ruža donose brojna iznenađenja uz izuzetno zanimljivu priču.

Izvor: S police

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.