RECENZIJA Marija Stanić, S police

Harriet Westaway primila je neočekivano pismo. U moru papira s dugovima, neplaćenim režijama, stajalo je i to pismo. Pismo u kojem piše da je naslijedila veliko imanje svoje bake iz Cornwalla! Zar je to moguće? Roditelji njene majke su jako rano preminuli, a kako oca nikad nije upoznala, o njegovim roditeljima ne zna ništa. Majka joj je također mrtva, Harriet je dužna utjerivaču dugova određenu svotu novca, posao s gatanjem ne ide baš dobro, postaje joj jasno da mora nekako doći do novca. Budući da nije netko sklon krađi, bijegu u drugu zemlju, nešto joj treba. Nekakvo čudo, a sada je i stiglo pravo čudo. U obliku spomenutog pisma. Kvragu, što bi moglo poći po zlu? Lako bi mogla odigrati ulogu tužne, šokirane unuke. Ako to itko može, ona može.

Samo što ona baš i nije svjesna da se u obitelji Westaway kriju mnoge prljave tajne. Možda to pismo i nije sasvim slučajno dospjelo do nje. Možda je svakako imala pravo na tu kuću…

Kada Harriet posljednjim novcem dođe do mjesta gdje se održava sprovod, svi su pomalo šokirani poput nje. Abel, Harding i Ezra ne mogu vjerovati da je njihova sestra imala kći! Istina je da je nestala jako davno. Prije mnogo godina. No to nikoga nije iznenadilo. Poznavajući vlastitu majku, braća su znala da će ona kad tad pobjeći. I da je tako bolje. Iako je njima ostavila rupu u srcu, nije ih šokiralo. Ali spoznaja da njihova pokojna sestra ima kćer koja stoji pred njima, jest. I da je ta kćer navedena kao većinska vlasnica kuće njihove majke, izula ih je iz cipela.

Harding se prilično jako nadao kako će on biti nasljednik. Kako će mu se majka makar tako iskupiti za sve dane hladnoće, udaljenosti dok je Abel spreman potpuno se odreći svog dijela, bez ikakvih očekivanja. A Ezra, on čak i ne želi biti ovdje. Uspomene su prebolne. A u kući ih najmanje želi služavka koja je provela cijelu mladost tamo i vjerno služila gospođi Westaway.

U kući je stanje prilično nemirno dok se ujaci upoznaju s nećakinjom i pokušavaju sažvakati nove informacije. Harriet se osjeća loše i sprema se pobjeći, više ne želi ovo. Nije htjela ništa od ovoga. Samo je željela koju tisućicu kako bi vratila novac utjerivačima i platila stanarinu. A sada se sve vrti oko nje. Ne može odoljeti želji da kopa dublje. Unatoč tome što bi pobjegla, ona zaviri u obiteljski album. I neke stvari nikako ne pašu. Netko laže. A netko ju je i upozorio u kući da joj je život ugrožen. Samo tko?

Tko je dobar, a tko zao? Kakve veze zapravo Harriet ima s ovom obitelji?

Tko nije iskren?

Sve to, a i mnoga druga pitanja motat’ će vam se po glavi dok budete čitali ovu knjigu. Ruth je još jednom pokazala da je majstor u zapletu, obiteljskoj drami. Imali smo konstantno želju da saznamo što se zapravo događa, iako ovo nije triler, do samog kraja gdje imamo primjesu toga, Smrt gospođe Westaway jedna je uistinu kvalitetna drama. Zbuniti će vas maksimalno. Čak i ako pročitate nekog od likova i budete znali što će se odviti, opet će tu biti iznenađenja i novih zapleta.

Knjiga je pisana već poznatim stilom ove autorice, uz puno detalja, opisa života, navika likova, a sve se vrti oko obitelji. Osobno ju nisam mogla ispustiti iz ruku dok nisam dovršila. Ljubitelj sam drama, obiteljskih, prljavih tajni, a toga ovdje ima napretek. Smatram da će svaki ljubitelj tog žanra biti zadovoljan pročitanim. Iako ju ne bih okarakterizirala kao triler, na samom kraju imamo te događaje koji daju primjesu trilera. Stoga će i moji trileraši biti zadovoljni.

Ruth Ware po meni je napisala nešto kvalitetno, vrijedno čitanja. Iskreno mogu reći da mi je ovo dosad najbolja njezina knjiga. Sada se čak veselim i novim naslovima iz njenog pera ?

Izvor: S police

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.