RECENZIJA Marija Stanić, S police

Živjela je sasvim dobro, uživala na zabavama i u svojoj slobodi sve dok jednoga dana nije primila pismo rođakinje. Sastavljeno u bunilu, prepuno nejasnih događaja, Noemí je nagnalo da se uputi u Kuriju. Jednim dijelom je to bilo zbog oca, a drugim zbog toga što tamo bolesna i sama leži njezina krv. Rođakinja koja joj puno znači.

Ali ništa ju nije moglo spremiti na čudesa koja se skrivaju iza kapije te zloglasne Kurije. Kada zakorači sa svojim glamuroznim stavom, visokim potpeticama i modernim haljinama, u blato i livadu na tom imanju, više nije tako sigurna. A sam pogled na ljude koji žive tamo ledi krv u žilama. Od slugi koje izgledaju polumrtvo, ne razgovaraju s vama i samo obavljaju dužnosti i supruga njezine rođakinje Cataline, naočitog Engleza pa sve do Francisa koji djeluje normalno, ali jako povučeno i potlačeno…

Noemí se vila uvlači duboko u um. Započinju strašne noćne more o pčelama u zidovima, obredima na groblju i vizije o krvi, pohoti, želji prema onome zabranjenom. Odlučna u naumu da spasi rođakinju, izvlači na površinu razne stare tajne te obitelji i dolazi do priče o ludilu, zlostavljanju, nasilju koje seže stotinama godina. Kurija joj to čak i pokazuje, odlučno kao što joj ne da otići… odabrala ju je.

Zbunjena, shrvana i iscrpljena noćnim morama, utjehu pronalazi u Francisu koji joj obećava pomoći. No, može li mu vjerovati? Nekome tko godinama živi u ludilu, odvojen od drugih, naučen da služi Kuriji? Postoji li to zrno dobrote u njemu?

Radnja koja je smještena u tu godinu, imena likova i opisi garderobe daju poseban osjećaj i bacaju nas prema svim onim klasicima strave. Starinskim i jezivim.

Meksički roman strave prepun je detalja, opisa i lagano, sporo nas vodi do razrade. Likovi su upečatljivi, satkani do krajnje granice ljubavi ili mržnje. Noć donosi mnogo strašnih scena. I to ne strašnih da vas uplaše i natjeraju srce u brži ritam nego onih od kojih se grozite, gdje vas želudac zaboli i koje teško progutate. Ovo je ono štivo koje je stiglo u savršeno doba. Jesen, listopad, neposredno prije Noći vještica. I genijalan izbor te prijevod našeg nakladnika!

Roman ima sve elemente ovog žanra i ispunjava svaku želju te očekivanje koje možda već imate. Lako se čita jer sama radnja nije toliko kompleksna koliko vas tjera na zgražanje.

Iznimno dobra poslastica za ljubitelje hororaca. Od mene imate preporuku.

Pripremite se na ludu vožnju! Nema šanse da naslutite što se zbiva unutar starih zidova Kurije ? rasplet je potpuno iznenađenje. I svidjeti će vam se.

 

Izvor: S police

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.