RECENZIJA Mala od knjiga

Osmi dio serijala o inspektorici Kim Ston Mrtva istina toliko je dobar da je slobodno mogao biti i prvi jer nije izgubio ništa od svoje svježine i napetosti. Roman se bavi nasiljem i zločinima iz mržnje u školskom okruženju, a kako ja obožavam romane koji se događaju u školama, sveučilištima ili sveučilišnim kampusima (s obzirom na posao u prosvjeti mislim da sam pomalo fah idiot), ovaj me roman držao u visokoj tenziji od prve do posljednje stranice.

Prolog

Roman počinje furiozno, prologom u kojem otkrivamo da se ranjena inspektorica Kim Stone pokušava probiti do mjesnog zvonika kako bi spriječila nekoliko ljudi da se popnu na njega. Dugo nisam pročitala ovako zanimljiv uvod koji je zapravo prolog. Nakon njega, bacate se u priču naglavice.

Sadie

U otmjenoj privatnoj školi dogodi se smrt mlade djevojke. Navodno je počinila samoubojstvo skočivši sa zgrade akademije Hearthcrest. Škola je to u kojoj se upis može dogoditi samo iz dva razloga: ili ste iznimno talentirani na sportskom, glazbenom ili nekom drugom umjetničkom području ili su vam roditelji bogati investitori, bankari ili moćnici koji školi daju izdašne novčane iznose. Sadieni su bili ovi drugi. Inspektorica Kim Stone i njezin tim započinju istragu. Prvo što Kim namjerava je istražiti tko je bila Sadie. Da bi to saznala, trebaju joj svjedočenja ostalih učenika.

Ovo nije poruka samoubojice- objasnila je sad svojem kolegi- makni pozdrav s vrha i ovo je samo poziv upomoć… str. 116.

Istraga

Dok Kim i njezin tim istražuju smrt mlade djevojke, istovremeno se odvija druga istraga. Pronađene su ljudske kosti na granici dviju policijskih nadležnosti. Kim je naređeno da radi s Travisom, inspektorom susjedne policije, u zajedničkoj istrazi. Nekad su bili prijatelji, a zatim se udaljili.

U međuvremenu, Kim stišće obruč oko škole, učenika i nastavnog osoblja koje nerado pomaže u istrazi kako bi očuvali ugled škole. Shvaća da u školi postoje interesne grupe koje se udružuju i biti njihov član važnije je od života ili smrti. Uskoro se događa još smrti…

Kakva je poveznica između kostiju nađenih u polju i sumnjivih smrti u školi može nam reći samo Kim Stone, u ovoj napetoj istrazi koja ne prolazi bez nevinih žrtava iz redova djece i odraslih koji prate slučaj.

Što trebaš znati? Trebam znati o djeci koja ubijaju. str. 149.

Dojam o romanu Mrtva istina

Škole kao jedan mali mikrokozmos nerijetko su skrivena rasadišta mobinga, vršnjačkog zlostavljanja i nasilja koje žrtve teško otkrivaju odraslima. Čini se da je to bio lajtmotiv Angeli Marsons u najnovijem romanu Mrtva istina. Ovaj put fokus je na privatnoj školi koja je iznimno zatvorena sredina, s ekskluzivnim članovima odnosno učenicima. Svi odreda oni su iz društva bogatih i povlaštenih.

Sama priča vrlo je aktualna i socijalno angažirana s obzirom na to da se razne vrste zlostavljanja u školama događaju diljem svijeta i društvena zajednica, bez obzira na preventivne napore stručnjaka za rad s mladima, profesora, a i samih roditelja, nema pravi odgovor na ovu pojavu. Angela Marson u cijelu je priču uvela još i tajne klubove i društva u školama koja regrutiraju članove (učenike). Zlostavljanje učenika u ime inicijacije također je dio tradicije u određenim školama što je poslužilo Angeli Marsons za još jednu priču koja se mora ispričati.

Izvrsna Angela Marsons pod „krinkom“ kriminalističkog romana napisala je mračnu priču. Priču o mržnji, rasizmu i ksenofobiji. Čitajući knjigu, cijelo vrijeme imamo osjećaj sveprisutnog zla, narcističkog samopoimanja veličine zbog boje kože, položaja u društvu , bogatstva i moći.

Pretio dječak kojemu je najteži predmet tjelesni odgoj, „gotička“ djevojka drugačija od ostalih koja piše pjesme i nigdje se ne uklapa, pa čak i kolegica u Kiminoj ekipi, crna detektivka Stacy Wood, samo su neki od likova prema kojima je iskazana netrpeljivost i netolerancija zbog toga što su drugačiji.

Mrtva istina roman je s odličnim zapletom, ali još boljom poukom. Knjiga nas poziva da obratimo pozornost na one neprilagođene, osamljene, neuklopljene. A takve susrećemo svakog dana. Često ih i uočimo, ali rijetko zastanemo, samo prođemo. Ovo je poziv da zastanemo, pogledamo, pomognemo. Za nas će to biti malo, a nekome jako puno.

Angela marsons Mrtva istina

O autorici

Angela Marsons jedna je od vodećih i najčitanijih autorica kriminalističkih romana ne samo u Velikoj Britaniji, već u cijelom svijetu. Njezini romani prevedeni su na više od 30 jezika i prodani u milijunskim nakladama. Nove detektivske igre, nestrpljenje, strah i nezaboravne avanture dio su romana Mrtva istina koji donosi novi slučaj sad već slavne inspektorice Stone.
Kod nas dosad objavljeni nastavci o istražiteljici Kim Stone su:

 

Izvor: Mala od knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.