RECENZIJA, Maja Žunić, Život knjigoholičarke

Želite li pročitati odličnu knjigu onda uzmite u ruke ovu. “Plemeniti gospodin u Moskvi” je knjiga koja na neki način slavi život. Kakav god je, jedan je i treba ga proživjeti. Grof Rostov nas uči da moramo biti strpljivi mudro raspolagati sa kartama koje nam sudbina dodijeli.

Rusija koju je poznavao od malih nogu zauvijek je nestala. U dimu Oktobarske revolucije. Njega, grofa Aleksandra Rostova optužili su da je pjesmom poticao revoluciju. Istina ih je boljela. Osudili su ga na doživotni zatvor u luksuznom hotelu Metropol. Ako ikada kroči nogom van, ustrijelit će ga. Grof Rostov je mirno i staloženo primio vijest. Ipak je on gospodin te si kao takav ne može dopustiti nikakve ispade.

Neki bi na njegovom mjestu zasigurno bili očajni i pokušali bi pobjeći, ali ne i on. Grof je u hotel došao iz Pariza nakon Oktobarske revolucije te je živio u jednom od najljepših hotelskih apartmana. No, zbog presude to više nije bilo moguće. Morao se odreći svojih povlastica i nekih obiteljskih predmeta. Inzistirao je jedino da prebace njegov radni stol u prostorije u kojima će boraviti. Jer što je gospodin bez radnog stola.

Grof Aleksandar Rostov jedan je od najuglađenijih i najkompleksnijh likova koje sam susrela u svom čitateljskom životu. Malo je reći da sam uživala u “putovanju” s njim. Iako je osuđen na doživotni kućni pritvor, grof se ne žali nego pronalazi nove razloge za uživanje u životu. I to se naziva umjetnošću življenja. Grof se ne zamara previše s onim što je moglo biti nego uživa u trenutku. Upoznaje različite ljude koji posjećuju hotel i proživljava svakakve situacije. Svaki redak ove knjige vas natjera da promišljate o sebi i svom životu.

Dok čitate priču grofa Rostova ne možete se ne zapitati što biste napravili u njegovoj situaciji. Biste li bili smireni i prihvatili činjenice te poput grofa Rostova natočili čašu finog vina i sjeli u fotelju. Ili bi jednostavno poludjeli? “Plemeniti gospodin u Moskvi” nas dovodi do zaključka da je ipak možda sve u našim glavama. Ako odlučimo da smo zadovoljni onime što imamo, život će nam biti ispunjen. Ukoliko smo nezadovoljni i frustrirani život nam ne može biti ispunjen živjeli mi u jednoj sobi ili u dvorcu. I zato je po meni ovo jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala u 2019. godini te pravo osvježenje u moru sličnih tema.

Izvor: Život knjigoholičarke

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.