RECENZIJA Maja Posejpal Gelemanović, Knjigoljupka

Esther Thorel spašava jednoga dana Saru Kemp od javne kuće u kojoj radi i gazdarice Elizabeth Swan koja je drži u šaci. Iako ni posao sluškinje nije ono što je htjela kad je došla u London, u svakom slučaju je bolje nego biti bludnica. S vremenom njih dvije razvijaju neobičan odnos prijateljstva. Sara pritom primjećuje neke stvari u kućanstvu Thorel koje njena gazdarica ne vidi vlastitim očima, dok Esther i sama skriva svoje tajne na tavanu kuće. Slikajući u slobodno vrijeme Esther pomisli kako bi mogla svoje uratke prenijeti i na svilu, međutim njen suprug nije ista mišljenja. Ona pritom ne odustaje od svoga nauma, radi suprugu iza leđa surađujući s njegovim tkalcem i niz spletki i događaja koji će se nakon toga dogoditi, promijenit će odnose unutar kućanstva Thorel i sudbine njenih ukućana.

kupina1

Autorica nam priču pripovijeda kroz likove Sare i Esther što priču čini utoliko kompleksnijom i zanimljivijom, jer sve događaje sagledamo iz dvije perspektive. Ako moram birati između njih dvije, koja mi se više svidjela kao lik, izabrat ću Esther. Ona je utjelovljenje dobrote, hrabrosti i odvažnosti i bez obzira na sve, bori se potiho za ono što u životu naposljetku i želi, a to je da stvori svilu koju će sama dizajnirati, usprkos tome što ženama u tome poslu nema mjesta. Njen lik inspiriran je dizajnericom svile Annom Marijom Garthwaite koja je živjela i djelovala sredinom osamnaestog stoljeća te joj se pripisuje zasluga uvođenja slikarskog umijeća u tkanje.

kupina3

kupina2

Sonia Velton je u svome prvijencu uspješno stvorila snažnu priču s onim gorko-slatkim krajem koju ću svakako dulje vrijeme pamtiti. ”Kupina i divlja ruža” je bila pravo osvježenje i odmak od knjiga koje sam čitala u posljednje vrijeme. Autorica me u potpunosti uvukla u priču, smjestila u kraj 18. stoljeća i uspjela stvoriti potpuni ugođaj i način života koji se tada odvijao u Londonu. Bogati opisi i odnosi koje je stvorila pišući stranice ove knjige apsolutni su pogodak, bar što se mene tiče. Spletke, tajne, zabranjene ljubavi, položaj žena – sve su to teme koje čine ovu priču toliko posebnom i jedinstvenom.

Iskrene i tople preporuke za ovu predivnu knjigu pa ako još niste, nabavite ju i počnite čitati – nećete požaliti.

Izvor: Knjigoljupka

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.