RECENZIJA Maja Posejpal Gelemanović, Knjigoljupka

Kada Eva Traube Adams na fotografiji u novinama primijeti knjigu koju već više od šezdeset godina smatra nestalom, to će probuditi neka sjećanja na život kojim je živjela. Tako se upoznajemo s Evom u 1942. godini kada s majkom bježi iz Pariza nakon uhićenja njenoga oca. Mjesto gdje će pronaći utočište i koliko toliko mirnu luku jest malo selo udaljeno i skriveno, mjesto u kojemu pronalazi svrhu svojega života. Ona će zajedno s Remyjem krivotvoriti dokumente za djecu kako bi ih članovi pokreta otpora mogli prevesti u Švicarsku na sigurno. Tada Eva dolazi na ideju kako sačuvati prave identitete djece te iskorištava staru katoličku knjigu i uz sustav kodova zapisuje njihova prava imena i identitete koji su im dodijeljeni, kako bi nakon završetka rata saznali tko su oni zapravo bili i koja su imena nosili. Ona i Remy počinju razvijati osjećaje, ljubav raste iz dana u dan, a hoće li njihova sudbina biti sa sretnim završetkom ili ne?! Neću vam otkriti. Mogu vam samo reći da je poprilično turbulentna i teška i nećete ostati ravnodušni prema onome što ćete pročitati. Ja nisam.

”Zvjezdice i točkice su izgubljna imena, imena djece koja su bila premalena da bi se sjećala, imena koja smo morali izbrisati da bi ta djeca preživjela. Nadala sam se da ću im jednoga dana, kad rat završi, pomoći da pronađu svoj pravi identitet. Ali nas ne definiraju imena što ih nosimo ili religija koju prakticiramo, kao ni nacija čija nam se zastava vijori nad glavama. To sad znam. Definira nas ono što nosimo u srcima, ono kakvi odlučimo biti na ovom svijetu.”

Evina majka i dalje gaji nadu da će se njen suprug, Evin otac, vratiti kući i da nije završio onako kako su joj rekli. Isto tako, ona zamjera Evi što se zaljubljuje u katolika i pomalo zaboravlja na svoju vjeru i što joj ona treba značiti, pogotovo u vrijeme u kojemu se nalaze. Eva shvaća majku i njene osjećaje, ali sve o čemu ona razmišlja jest da je ono što ona radi s Remyjem plemenito i upravo ono nešto na što bi njezin otac bio iznimno ponosan na nju. Eva je na taj način spasila mnoge živote djece i pružila im mogućnost za životom, ono što mnogi tada nisu dobili.

”Ima nečega gotovo čudesnoga kad vidiš kako djetetove oči bljesnu kad mu pružiš knjigu koja ga intrigira. Oduvijek mislim da će upravo ta djeca, ona koja shvaćaju da su knjige čarobne, imati najljepše živote.”

Ono što je prekrasno u vezi ove priče jest činjenica da je nadahnuta stvarnim događajima, stvarnim ljudima, krivotvoriteljima koji su spasili mnoge živote u vrijeme Drugoga svjetskoga rata i autorica je upravo njihove živote i njihov rad iskoristila za ovu priču. Nadahnuće koje je dobila te priča koju je stvorila uz pomoć mašte definitivno je vrijedna i doista posebna i nije ni čudo što svatko čitajući ovu knjigu postane opsjednut pričom i ne prestaje s čitanjem dok ne dođe do posljednjeg poglavlja, koje je, blago je za reći, šokantno i srcedrapajuće.

”Nada je opasan lopov koji krade danas radi sutra koje nikad neće doći.”

Ovo je još jedna priča o hrabrosti, hrabrosti koja će izniknuti u najtežim trenucima života. Eva će biti simbol hrabrosti i otpora onda kada joj se život raspada, onda kada gubi voljene i svakodnevnica koju je dosad živjela zauvijek bude promijenjena. Život kakav je dotad znala iz temelja će se izmijeniti i ona će postati spasiteljica najranjivijih, a to su djeca. Knjiga izgubljenih imena priča je koja će vam zarobiti srce, rasplakati vas, rastužiti, šokirati. Ostavit će vas bez daha. Nema drugih riječi za ovu knjigu. Mene je baš oduševila, a s ovom tematikom to je stvarno teško, s obzirom na količinu pročitanih priča ovoga tipa.

”Kad se jednom zaljubiš u knjige, uz njih se svugdje osjećaš kao kod kuće, čak i u mjestima gdje ne bi trebalo tako biti.”

I sad kad pišem recenziju doista mi je teško naći prave riječi za osjećaje koje je pobudila ova knjiga, ali to vam je samo znak da je apsolutno vrijedna čitanja. Neopisivo mi je drago što stoji na mojoj polici i ovo je knjiga koju ću vam bezrezervno uvijek preporučiti na čitanje. Da, bit će teška i prouzrokovat će suze, ali vjerujte mi, ova priča o hrabrosti, ljubavi i otporu prema strahotama nacista vrijedna je svake emocije koju ćete osjećati čitajući. Obavezno je štivo, bez premca! Shvatit ćete sve kada pročitate.

Do sljedeće recenzije,

pozdrav od vaše Knjigoljupke! ?

 

Izvor: Knjigoljupka

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.