RECENZIJA Maja Posejpal Gelemanović, Knjigoljupka

”Poznata je činjenica da je većina majki spremna ubiti nekoga do 8.30 svakog jutra. Tog jutra u utorak, 8. listopada, ja sam bila spremna na to do 7.45.”

Ovako započinje roman Ubojita Finlay Donovan i ovakav uvod u knjigu definitivno je pamtljiv i ostavlja vas željne čitanja. Finlay Donovan samohrana je majka i spisateljica krimića kojoj apsolutno sve u životu ide nizbrdo. Bivši muž otpustio je njenu dadilju Veru, a djeca jutro započinju poprilično kaotično – rezanjem kose i razmazivanjem javorovog sirupa po svuda. Finlay zbog svega kasni na razgovor s agenticom, a ono što se događa na tome razgovoru promijenit će tijek njenoga života. Žena koja je sjedila u blizini njih, krivo je protumačila njihov razgovor i pomislila je kako je Finlay plaćeni ubojica pa joj na odlasku ostavlja papirić s imenom i svotom novaca koji će dobiti za obavljeni posao. Finlay naravno ne planira obaviti nikakav prljavi posao, ali hoće li ju njene okolnosti natjerati na to?! I ako da, kako bi to jedna spisateljica romana mogla učiniti?!

Advertisements
REPORT THIS ADPRIVACY

”Dok sam otpuhivala prašinu sa stare crne torbice s perlicama i stavljala svoju maramu-periku i šminku unutra, pitala sam se kakav je Harris Mickler iza zatvorenih vrata. Kakve su sve tajne on i Patricia skrivali u svojem ormaru i jesu li Harrisove mane doista takve da vrijedi platiti pedeset tisuća dolara da ga se ukloni?”

Samo ću reći, ova knjiga je urnebesna, jako dobro napisana, drži pažnju kroz cijelu knjigu i ni u jednom trenutku neće vam biti dosadna i naporna. Naprotiv, preokreti kroz knjigu i otkrivanje zavrzlama koje se nađu Finlay na putu će vas apsolutno zabaviti. A ono što tek slijedi na kraju romana?! E to će vam tek biti upitnik nad glavom. Zašto takav rasplet?! Ne smijem vam otkriti previše o epilogu koji me zanitrigirao, ali kad pročitate, znat ćete o čemu pričam i zašto me taj dio posebno zanima!

”Voljela bih mu reći da ovo nije tako jednostavno kao pokvareni alternator. Da sam se uvalila u probleme preko glave i da ću trebati više od kompleta kabela i vlažnih maramica kako bih počistila nered koji sam napravila.”

Zabavna, simpatična i smiješna Finlay osvojit će vas već na prvim rečenicama knjige. A što dalje budete išli u priču, postat će vam kao najbolja prijateljica čiju ludu i neobičnu priču želite čuti i saznati što prije. Zato ćete neprestano okretati stranice i čitati ne znajući koliko je sati i bit će vas briga koje obveze čekaju na vas. Samo će vam Finlay biti na pameti i njena stvarno luda priča!

”Nisam se osjećala kao autorica bestselera. Ali nisam se osjećala ni kao plaćeni ubojica.”

Finlay je lik s kojim će se mnoge majke poistovjetiti, bar one kojima život izgleda pomalo kaotično jer ništa ne stižu i osjećaju se krivo zbog toga. Međutim Finlay je lik žene koja je samohrana majka, spaja kraj s krajem i odgaja dvoje vrlo živahne dječice i bar što se mene tiče, radi to najbolje što može s obzirom na potporu koju ima od bivšeg sebičnog muža. Finlay je svakako lik s kojim ćete se dobro nasmijati i ono što radi bit će vam u potpunosti shvatljivo, eto toliko će vam prirasti srcu. Meni je ova knjiga bila takav užitak za čitanje da sam ju slistila u dvije večeri i nisam požalila ni trenutka što sam ovu knjigu uzela u ruke iako mi već dvije stoje na stolu.

Obavezno ovu knjigu u ruke! Pravo je štivo za sve nas koji ponekad trebamo predaha od teških tema koje nam se zaredaju. Vjerujem da će vam se svidjeti kao i meni i da ćete ju pročitati u tren oka. Bar ja jesam, sasvim neočekivano!

Do sljedeće recenzije,

pozdrav od vaše Knjigoljupke! ?

 

Izvor: Knjigoljupka

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.