RECENZIJA Maja Posejpal Gelemanović, Knjigoljupka

Vincent King vraća se u rodni gradić gdje je prije trideset godina kao tinejdžer postao ubojica. Cape Haven nije spreman dočekati ga raširenih ruku jer ono što je učinio zauvijek je promijenilo ne samo život obitelji te djevojčice, već i život cijele zajednice. Posebno ranjiva ostala je Star Radley koja kao samohrana majka živi sa svoje dvoje djece, Dutchess i Robinom. Njen život nije lagan, nosi ožiljke iz djetinjstva te zbog toga danas pate i njena vlastita djeca. Dutchess s tek trinaest godina postaje druga majka svojemu bratu jer Star jednostavno nije sposobna brinuti o njima zbog tereta koji nosi toliko dugo. Dutchess će pokrenuti kasnije niz događaja koji će uzburkati cijelu zajednicu te će se njihovi životi u potpunosti promijeniti te će se saznati mnoge tajne koje će šokirati sve.

”Ovo je bio njezin put iskupljenja. Djevojčica na putu da ispravi čitav život nepravde.”

Počinjemo na kraju toliko je posebno priča koja me u potpunosti oduševila. To je knjiga o opraštanju i pravom prijateljstvu te borbi za život. Duchess i Robin imaju tako težak život, uzburkan, nepravedan i naprosto ne možeš ne osjećati sažaljenje čitajući o njihovim sudbinama. Dutchess, neustrašiva djevojčica uvijek nekako izvlači deblji kraj u okršajima i ne odustaje od borbe za svoje najbliže. Ona tako mala jako brzo odrasta i suočava se sa stvarima s kojima se nijedna djevojčica njenih godina ne bi trebala susretati. Robin je pak naivan dječak koji svoju sestru voli beskrajno mnogo i doista ponekad bude teško i čitati o njima i svemu tome kroz šta prolaze.

” – Ima li razlike između molitve i želje?

– Želiš što želiš, a moliš se za nešto što trebaš.”

Meni je knjiga bila doista posebna, ne sjećam se kad sam pročitala išta slično ovoj priči i moram priznati kako me knjiga oduševila. Svrstala bih ju u top deset ove godine definitivno, ako ne i u top pet. Ova je priča tako surova, stvarna i realna i autor ne preže prikazati život kakav on doista jest. On ne uljepšava, nego prikazuje život u zajednici nakon jedne tragedije kakav jest i doista to radi majstorski. Nije ni čudo kako je ova knjiga toliki hit i zato vam ju preporučam od srca. Kraj knjige me izuo iz cipela, nisam očekivala takav rasplet, a Dutchess je na kraju svega opet bila mnogo zrelija i odraslija nego što se to od nje tako mlade očekuje te me to u potpunosti osvojilo i iskreno, malo i rastužilo jer takav ”kraj” nisam htjela za nju.

”Možda je Thomas Noble mislio na to. Na to kako neki ljudi samo kroče životom nanoseći bol drugima, a neki jedva preživljavaju. I kako takvi uvijek nalete jedni na druge.”

Ako još niste, obavezno ovu knjigu u ruke i počnite s čitanjem, vjerujem kako će vam se svidjeti. I ne dajte da vas zavara žanr kojemu ova knjiga pripada, meni ovo nije ni blizu trilera, bar ne na one kakve sam ja navikla čitati, nego prava drama, životna priča koja će vas dotaknuti duboko u srce i teško ćete se oporaviti od nje.

 

Izvor: Knjigoljupka

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.