RECENZIJA Maja Posejpal Gelemanović, Knjigoljupka

”Ako ste od onih koji vjeruju da neke stvari nisu moguće, onda biste ovu knjigu trebali odmah ostaviti. Ona sigurno nije za vas. Jer je ova knjiga puna nemogućeg.”

Nikolas je dječak koji živi s ocem, majka mu je umrla, a njih dvojica preživljavaju iz dana u dan. Jednoga dana njegov otac odluči ga ostaviti samoga s tetom i otići u potragu za vilenjacima jer kralj nagrađuje novčano one koji mu dostave dokaz o njihovu postojanju. Kada Nikolas ostane s tetom, shvati kako je život s njom sve samo ne bajan, odluči se pobjeći od nje i poći u potragu za ocem. Na tom putu dogodit će mu se mnogo zanimljivih dogodovština te će otkriti pravu istinu o vilenjacima i vilenjačkom selu. Hoće li na tome putu otkriti gdje mu je otac? E to ćete morati sami otkriti.

”Ako se neprestano penješ na planinu, na kraju dođeš do vrha. Tako je to s planinama. Koliko god visoke bile, neki vrh uvijek postoji.”

”Nemogućnost je samo mogućnost koju još ne razumiješ.”

Ovo je priča o nastanku Božića, o usrećivanju drugih, o Nikolasu koji postaje otac Božić (za vile Djed Božićnjak) – čarobna i prekrasna priča o tome tko je zapravo otac Božić, kako je on to postao i kako se odlučio na magiju Božića i darivanja djece diljem svijeta u jednoj noći. Meni je ovo bila toliko draga i prekrasna priča da jedva čekam nabaviti i druge dvije knjige Djevojčica koja je spasila Božić i Otac Božić. Znala sam da je pogreška što kupujem samo prvi dio, ali eto, nedostatak budžeta učinio je svoje.

”Da bi nešto vidio, moraš u to vjerovati. Doista vjerovati. To je prvo vilenjačko pravilo. Ne možeš vidjeti nešto u što ne vjeruješ.”

”U tome se sastoji bit čuda. Nemoguće pretvoriti u moguće.”

Nedavno nam je na platformu Netflix stigla i ekranizacija ove knjige istoimenoga naziva te se ovih dana bacam na gledanje. Jako me zanima kako je knjiga dočarana na filmu i koliko je vjerodostojno prenesena priča. Nadam se da film neće podbaciti jer očekujem puno od njega s obzirom da mi je knjiga bila i više nego odlična!

”Izgubiti nekoga koga voliš najgora je stvar na svijetu. Imaš osjećaj da padaš u nevidljivu rupu bez dna. Zahvaljujući ljudima koje voliš, svijet je stvaran i čvrst, a kada oni odjednom zauvijek odu, više ništa nije čvrsto.”

Ja ću ovu priču preporučiti svima, velikima i malima, ljubiteljima Božića i onima koji ga vole manje od prvih, a posebno ću ju preporučiti svima kojima treba ono nešto nemoguće da vam pokaže kako je sve zapravo moguće, ako to doista želimo!

”Ponekad – rekla je, a oči su joj sjale – ljudi se ugledaju na druge ne zbog onoga tko oni jesu, nego zbog onoga što bi mogli postati. Zbog onoga što znaju da bi mogli biti. U tebi vide nešto posebno.”

Još jedno malo upozorenje prije kraja: Nikada, ali baš nikada ne spominjite riječ NEMOGUĆE pred vilenjacima! ?

 

Izvor: Knjigoljupka

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.