RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Kit Darling je čistačica koja u bogatim kućama održava red. No ona je i ovisna o njuškanju po kućama. Rijetko se desi da ukrade nešto, krade samo informacije o imućnim ljudima. Ona je duboko povrijeđena osoba koju je u tinejdžerskim danima silovalo nekoliko muškaraca. Svijet joj se okreće kada shvati da jednom od njih čisti kuću.

Bračni par Rittenberg- Jon; nekadašnji olimpijski prvak u skijanju, a sada poduzetnik, te Daisy; trudna influencerica sa bogatim roditeljima, nalaze se u nezavidnoj situaciji u kojoj svaki od njih uviđa da ih netko prati i maltretira. No to zadržavaju za sebe jer su onomad njih dvoje bili zlostavljači, a sve su “pomeli pod tepih” novcem.

“Nakupljena tuga u mojim grudima iznenada eksplodira. Suze mi naviru na oči i imam osjećaj da će me ovo proždrijeti. Životi su nestali. Prilike su nestale. Iznevjerila sam ih. Iznevjerila sam sebe. I zahvalna sam na kiši koja stvara zlokobnu izmaglicu na obali i skriva slane suze na mom licu.”

Istražiteljica Mal dolazi na mjesto zločina u Staklenu kuću. Kuća je poput Pollockovog platna oslikana oštrim linijama krvi. Sve je ispremetano, a od žrtve je ostala samo jedna krvava tenisica. Žrtva je nestala. Stara, bolesna i previše znatiželjna susjeda objašnjava da je u noći čula strašan krik, te vidjela muškarca i trudnu ženu kako odnose nešto teško zamotano u tepih.

“Ponekad ne biramo smjer života. On nam je nametnut. Protiv naše volje.”

Što se zapravo dogodilo u Staklenoj kući i tko ima sve konce u rukama, te tako krivnju usmjerava na mladi bračni par? I gdje je Kit?

“Mi jesmo- ili postajemo- ono što se pretvaramo da jesmo, stoga moramo biti vrlo oprezni što se pretvaramo da jesmo.”

Ova knjiga mi je nešto slabija od prijašnje autoričine Pacijentove tajne, no i dalje je zanimljiva. Pomalo se gubi pažnja od silnog opisivanja i preokreta koji povremeno nemaju smisla, ali opet- nekome se možda svidi. Sama priča je super osmišljena, likovi su izvrsno i dubinski okarakterizirani, a njihove medusobne veze, iako komplicirane- jasne su.

“Ne mislim da išta liječi traumu. Jednostavno nađete neku vrstu priče i naučite živjeti s njom.”

Cover knjige je sjajan, uz dozu misterije daje dojam predstave unutar staklenog kaveza, baš poput same radnje.
Svatko od nas ima neku tajnu, svatko se nosi sa tajnama na svoj način, a tek rijetki se odlučuju na osvetu koja nadmašuje sve ono što bismo smjeli i postaje ono što nikako ne bismo smjeli. Tanka je linija između pravedne osvete i zločina.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.