RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Tihu i uobičajenu noć u idiličnom kalifornijskom predgrađu presijeca zvuk pucnjeva i sirene hitnih službi. Tri prijateljice Kendra, Lindsey i Dani ni ne slute da se desila tragedija koja će ih uništiti. Njihova tri sina, svi iste dobi, sudjelovali su u pucnjavi. Samo Caleb je bez fizičkih ozlijeda. Sawyer je ubijen, a Jacob na aparatima za održavanje na životu.

Njihove obitelji se muče i bore kako bi rasvijetlili događaj, no razdor i praznina koju ostavlja gubitak sinova, udaljava prijateljice- nekoć tako nerazdvojne, a sada bez imalo empatije jedne za drugu. Lindsey zamjera Dani što je Caleb živ, a život njezinog Jacoba visi o niti. Kendru izbjegavaju zbog tame koja se širi oko same njezine pojave. Počinju se nazirati pukotine u odnosima u te tri obitelji. Pukotine tako duboke da ne mogu drugo nego usisati njihove živote i veze u nepovrat.

Caleb je jedini koji bi mogao rasvjetliti događaj, no zbog šoka je prestao govoriti. Izgubljen u noćnim morama i osuđen na život u kući u kojoj je izgubio dvojicu prijatelja, sve to ga polagano uništava, a majčina tromost i dozvoljavanje da ju otac zlostavlja ne pomaže istome.

“Svaki drugi strah koji sam osjetila tijekom godina, svaka grozna pomisao, svaki zamišljeni užas koji se događa nekom od mojih klinaca, nije ni sjena potpunoj razorenosti mog bića. Život će se nastaviti bez njega i to je ono što najviše mrzim. Ne može. Sve mora stati. Valovi tuge ogolili su me do samog koncepta vremena dok se gubim u njihovom uskovitlanom bezdanu.”

Lindsey se ne može pomiriti sa činjenicom da se njezin sin neće probuditi i da je biljka. Svakodnevno provodi bezbroj sati u bolnici uz njegov krevet dok na kraju sama ne počne luditi.

Kendra je u limbu crnila koje ju povlači u još veću tugu do trenutka kada ne dozna da njezin mlađi sin dila Aderall u školi, a prodavao ga je i bratu i njegovim prijateljima koji su bili pod teškim utjecajem droge na onaj dan kada se incident dogodio. Kendra se boji gubitka još jednog sina. Boji se da će ju tada tama progutati u potpunosti.

Lucinda Berry me oduševila sa svojom knjigom Savršeno dijete i s veseljem sam dočekala njezinu novu Među prijateljima. Knjiga je zanimljiva, pitka, a pročitala sam ju u jednom dahu jer ju naprosto nisam mogla ispustiti iz ruku.

“Život mi se raspada pred očima i ne znam kako to zaustaviti.

Radnja je napeta i dinamična, prožeta emocijama koje kao da se prelijevaju sa stranica knjige u misli čitatelja. Čitajući o situaciji iz kuta gledišta svake od majki, shvatila sam da je zapravo teško zauzimati strane u ovako teškom slučaju jer svaka majka slijedi svoj instinkt, a on joj govori da zaštiti svoje dijete. Teška tema, ali prijeko potrebna kako bismo razvili veću empatiju jedni prema drugima.

Korice knjige su toliko divne i privlačne koliko i sam sadržaj. Sinopsis samo djelomično nagovještava ono što se skriva u knjizi. A ja knjigu preporučam jer je za svaku pohvalu i peticu. Izvrsno štivo!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.