RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Jednog sasvim običnog dana Harryja i njegovog bratića Dudleyja u bezjačkom svijetu su napali dementori, a kako bi se obranio od njih Harry se poslužio magijom. Istog trena izbačen je iz Hogwartsa i pozvan u Ministarstvo magije na saslušanje. No netko je muljao sa mjestom održavanja istog, pa je Harry gotovo zakasnio. Pomogli su mu članovi sjajnog Reda feniksa uz brojne varke i, prijeko potrebne, pobune. Ministar je iz frustracije odlučio zagorčati Harryju život zbog novog rata protiv mračnih sila.

Red feniksa se okuplja i, Harryjev vječiti neprijatelj, profesor Snape mu pomaže u učenju borbe protiv mračnih sila. Čini se da je Voldemort u usponu i ne gine im rat protiv tame.

Iako u pripremi za borbu, Harry se sa svojim prijateljima vraća u Hogwarts i njihovi dani su ispunjeni obvezama. Stvar je u tome što škola više nije sigurno mjesto, preuzela ju je stroga i zlobna Dolores Umbridge u ime Ministarstva. U zraku se osjeća dolazak tame i mraka. Osjeća se nemir. Harryjev um je u neprestanoj borbi sa Voldemortovim nasrtanjima. Polako gubi snagu, a veliki nemiri su tek pred njime.

Red feniksa je peti dio serijala o čarobnjaku Harryju Potteru i njegovim borbama sa mračnim silama. Slikovito opisano u knjizi, puno bolje je od ekranizacije iste. Borbe dobroga protiv zla, borbe svjetla i tame. Teške situacije u kojima se nalazi mladi čarobnjak pokazuju koliko znači ljudima oko njega- svi su spremni podmetnuti leđa kako bi mu pomogli. Pa čak i ako to čine na vlastitu štetu.

Rowling se puno više otvorila sa ovim nastavkom jer je puno mračniji, opasniji, pa čak i odrasliji u odnosu na Kamen mudraca. Ovo je izvrsna knjiga čije korice izazivaju na istraživanje onoga što je unutar njih. A 800+ stranica neka ne obeshrabri nikoga- priča vrijedi svakog trenutka provedenog uz Harryja i njegove prijatelje. Dapače, Harry postaje vaš prijatelj. Mogu reći da sa svojih 34 godine još uvijek Harryja, Hermionu i Rona, te cijelu ekipu iz Hogwartsa smatram prijateljima. Ipak su mi oni pokazali put u nešto novo i drugačije.  Otvorili su vrata mojeg uma i dopustili magiji da učini svoje.
Preporuka!!!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.