RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Nakon još jednog bijednog ljeta u Kalininu prilazu, Harry Potter odlazi sa Weasleyjevima na Svjetsko prvenstvo u metloboju. Nakon finalne utakmice javi se sveopća histerija zbog zakukuljenih likova koji napadaju bezjake. Jedan od prizove tamni znamen- Voldemortov znak. Jeza prožima sve prisutne zbog straha da se zli mag vraća.

Harry, Ron i Hermiona započinju četvrtu godinu u školi čarobnjaštva Hogwartsu. Ministarstvo je učenicima pripremilo Iznenađenje- Tromagijski turnir na kojem sudjeluju po jedan natjecatelj iz tri čarobnjačke škole- Hogwartsa, Durmstranga i Beauxbatonsa. Na Turniru trebaju pokazati vještine, znanje i snagu, te pobijediti u izazovima.
No ovaj puta se događa nešto neobično. Usprkos snažnim starosnim čarolijama zbog kojih maloljetnici ne mogu sudjelovati u Turniru, Plameni pehar izbacuje ime Harryja Pottera kao četvrtog natjecatelja. To je presedan u Tromagijskom turniru u povijesti. No postoji caka- Harry nije stavio svoje ime u Pehar, netko mu je smjestio, netko ga želidovesti u opasnost.

Svejedno mora sudjelovati u natjecanju iako je najmlađi i najneiskusniji. Zbog toga nailazi na poglede ispod obrva, ismijavanje i prezir. A čak ga i njegov najbolji prijatelj Ron napušta jer ne vjeruje u Harryjevo uvjeravanje da je netko podmetnuo njegovo ime i začarao Plameni pehar.

Školska godina se zahuktava, a malo-pomalo stiže i prvi izazov borbe sa zmajevima.
Pritisak je sve veći, a napetost se povećava još i više zbog novinarke koja uništava Harryjev, ali i Hagridov ugled. Zbog svih čarobnjaka koji igraju zakulisne igrice. Zbog osjećaja da se tama vraća.

Plameni pehar je četvrta po redu knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru. Moram priznati da mi je Plameni pehar oduvijek bio najdraži nastavak, što knjiga, što filmova.
Knjige o školi čarobnjakštva Hogwarts su mi uvijek bile feel good štivo. Znatno sam se oduševila kada sam vidjela da su ponovno izdane na hrvatskom jeziku i tako je Mozaik knjiga podario malo magije današnjoj djeci. A to im je potrebno- mašta koja nepresušno pokazuje da se unutar korica knjiga može skrivati čitav novi svijet- čarobni svijet u kojem su zmajevi, divovi i čarobni štapići dio svakodnevnice.

Sviđa mi se sve vezano uz Pottera i ovo novo izdanje. Korice su tvrde, čvrste i divnih boja, a za svaku knjigu karakteristična je druga boja. Plameni pehar je divne tirkirzne boje.
Prijevod je odličan u izvedbi sjajne Dubravke Petrović i daje dašak čarolije u um čitatelja. Usto je prijevod potpuno primjeren za mlađe čitače, ali zbog sadržaja drži pažnju i nas velikih potteroljupca.

Preporuka!!!!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.