RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Ekipa starih kolega sa prestižnog Oxforda ima tradiciju okupljanja za doček Nove godine. Svake godine je to neko novo mjesto, nešto drugačije, egzotično. Za doček 2019. angažirana je Emma, djevojka jednog člana ekipe. Ona unajmljuje luksuznu Brvnaru usred ničega.
Kada ekipa sačinjena od parova Mirande i Juliena, Emme i Marka, Samire i Gilesa, Nicka i Boa, te usamljenice Katie stigne u zaleđeno i snijegom okovano područje, među njima vlada svojevrsna napetost. Čini se da su neki od njih prerasli studentska prijateljstva.

Miranda je kao i obično glavna- egocentrična i arogantna, ne mari za to što njezine riječi povređuju druge, želi da joj zavide, no njezin život je daleko od savršenstva. Uporno maltretira Katie jer je sama, jer se udaljila od tog toksičnog društva i jer je drugačija nego inače. Svi shvaćaju da stvari među njima nisu iste kao nekada. Samo Emma se trudi učiniti sve ispravno, želi se dokazati pred Mirandom jer želi biti poput nje.

“U prijateljstvu se, baš kao i u ljubavi, suprotnosti često privlače. Ekstrovert i introvert, yin i yang.”

Brvnaru čuvaju bivša doktorica Heather koja je pobjegla iz velikog grada nakon gubitka supruga i same sebe, te bivši vojnik Doug kojeg progone duhovi iz njegove tamne prošlosti. Njih dvoje žive svaki u svojoj kolibi i noći provode u usamljenoj izmaglici izazvanoj alkoholom. Prema gostima su profesionalni i oprezni, no duboko u sebi ne žele ih na imanju zbog ekstravagancije i umišljenosti istih.

“Smrt me ovdje, na ovom mjestu, uspjela zaskočiti iz zasjede. Bila sam uvjerena da sam joj uspjela pobjeći.”

Nova godina stiže, a sa njom se otkrivaju brojne tajne gostiju. Jedan od njih nestaje u noći, a snježna mećava zamete sve tragove, učini Brvnaru još nedostupnijom. Uskoro Doug i Heather pronalaze tijelo nesretnog gosta. I očito je da nije nesretni slučaj. Među njima se skriva ubojica.

“Ono što vam nitko nikada ne kaže jest da kad umre netko koga volite možete iskusiti osjećaj ljutnje prema njemu.”

Volim Lucy i rado čitam njezine knjige. Lovačku družinu sam tek nedugo kupila i s veseljem sam se bacila na čitanje. Ona ima baš taj karakterističan stil pisanja i koncept u kojem čitatelja vodi kroz različita razdoblja i unutarnje monologe različitih likova. Zanimljivo mi je to skakanje iz budućnosti u prošlost i obrnuto. Čini se poput skakanja iz scena u scenu na filmu.

No nije ni radnja puno različitija od filmske. Vrhunska lokacija, nepristupačna zbog vremenskih prilika, likovi koji stvaraju priču, kompliciraju ju, stvaraju atmosferu prožetu nelagodom, međusobnim okrivljavanjem i zavišću. Teško je do samog kraja razlučiti tko je pozitivac, a tko negativac.
Zanimljivo je kako me autorica navodila na pogrešne zaključke, sve do posljednjih stranica kada mi se u glavi sve logično posložilo.
Preporuka!!!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.