RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Harry Potter provodi ljeto kod svojih rođaka Durslyjevih. Iako u strahu zbog činjenice da je čarobnjak, uspiju ga cijelo ljeto maltretirati, iskorištavati i ne dozvoljavati mu spominjanje magije. Harry je tužan i razočaran jer su mu prijatelji obećali pisati, no sove sa pismima ne stižu. I već je kraj ljeta, a njegovo beznađe je duboko. Tada mu se u sobi pojavljuje maleni stvor- kućni vilenjak Dobby koji Harryja upozorava da se ne vraća u Hogwarts, školu vještičarenja. Usput mu priznaje da je krao pisma njegovih prijatelja, a i uništi važnu večeru Dursleyima.

Iz zatočeništva u Kalininu prilazu spašavaju ga braća Weasley u letećem automobilu. Harry dolazi provesti posljednje dane praznika u veselu, naherenu kuću dobrodušnih i zanimljivih Weasleyja koji ga objeručke prime i u čijem društvu uživa više no ikad u životu.

Nakon zanimljive potrage i nabavke stvari za školu, klinci su spremni da prođu peron  na Kings Crossu. I svi osim Harryja i Rona uspiju proći magičnu barijeru. Dječaci ostaju zbunjeni i u panici pa čine prvu stvar koja im pada na um- uzimaju leteći automobil i odlučuju pratiti Hogwarts Express. To i nije baš sjajna ideja, odnosno jest u tome trenutku, ali kada realno sagledaju sve nakon dolaska, shvate da su nagrabusili. A više o tome u knjizi pročitajte sami. Vrijedi.

Odrastala sam uz knjige o malom čarobnjaku, maštala o magičnim zakucima Hogwartsa i silama koje izmjenjuju taj vrli svijet. Sjećam se čak i da sam pronašla neke stare knjige u raspadnom stanju, te im dala naslove knjiga spomenutih u serijalu Harry Potter. Baš sam bila velik fan i drago mi je što je moje djetinjstvo obilježeno iščekivanjem svakog novog nastavka u Algoritam izdanju. S vremenom sam pročitala sve knjige xy broj puta, ali i dalje ih volim.

Neizmjerno sam se razveselila kada sam shvatila da Mozaik knjiga namjerava izdati sve knjige o čarobnjaku sa ožiljkom na čelu. I veselim se svakom nastavku baš kao i onima otprije dvadesetak godina. Drago mi je da će i budući naraštaji moći čitati i skupljati ove divne knjige, te pronalaziti u njima utjehu i kreativnost baš kao i ja.

Volim stil kojim se autorica služi i sviđa mi se što su njezine knjige prilagođene svim generacijama, a likovi su odlično i poučno okarakterizirani, pa je užitak otkrivati nove činjenice i stvari vezane uz iste.
Napetosti ne nedostaje u radnji, a čarolije kao da se prelijevaju sa stranica knjiga.
Cover Mozaikovih izdanja mi je predobar. Baš poseban, puno bolji no stari. A kako svi pišu o prijevodu, ja mogu reći da je meni bio sasvim dobar čim nisam primjećivala greške i nelogičnosti.
Sve u svemu – preporuka!!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.