RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Claire Cook je supruga Roryja Cooka, čovjeka iz moćne političke obitelji, a koji se sprema za kandidaturu u Senat. Claire je supruga koja čini sve za obiteljsku dobrotvornu zakladu, ali i skriva tajne modrice i psihičku rastrojenost zbog fizičkog i verbalnog zlostavljanja. Claire odlučuje da je vrijeme da se izvuče iz situacije pa pomno izgradi novi identitet i putovanje u isti. No, suprug joj uništi planove šaljući ju na sasvim drugo mjesto- u Portoriko.

Claire se čini da joj se ruši svijet jer shvaća da će Rory prozrijeti plan o nestanku s obzirom na to da ju u hotelu u koji je trebala poći čekaju nove isprave i novac za novi život, dok ju u Portoriku ne čeka ništa osim straha od povratka.

“Sve što si ikada htjela s druge je strane straha.”

Igrom slučaja (ili možda ipak ne toliko slučajno), Claire na aerodromu nabasa na Evu, ženu koja također bježi od nečega, nešto ju progoni. Eva i Claire zamijene propusnice, odjeću i živote vjerujući da je budućnost, iako neizvjesna, a ono svijetla. Tada, kada Claire sleti u Oaklandu kao Eva, doznaje da se avion za Portoriko srušio u ocean. Claire se čini da svijet staje, a Rory je sada, kao ucviljeni udovac, sve bliže Senatu.
Hoće li Claire uspjeti u naumu bijega? Tko je zapravo bila Eva i od čega ona bježi? Je li Eva zaista bila u avionu koji je pao? Koliko moćni su neprijatelji nesretnih žena?

“Ako pomno paziš rješenja se uvijek ponude sama od sebe. Ali moraš biti dovoljno hrabra da ih prepoznaš i provedeš u djelo.”

Knjiga je vrlo zanimljiva i privlačna. Možda mi je priča Eve malo nerealna i ne vuče na čitanje, stvara zamor od prepričavanja mnogih mjeseci prije pada, ali na sredini se ipak sve poklopi i postaje zanimljivije i lakše za praćenje.

“Identitet je neobična zvjerka. Jesmo li onakvi kakvi tvrdimo da jesmo, ili postajemo osoba kakvu drugi vide? Definiraju li nas drugi onime što im odlučimo pokazati, ili onime što uoče, unatoč našim nadljudskim nastojanjima da to skrijemo?”

Radnja je dinamična, a sama priča autentična. Kroz cijelu knjigu proteže se taj osjećaj beznađa i straha, pa suosjećate sa ženama koje žele novi život zbog ljudi koji su ih povrijedilo. Rijetko nailazim na knjige sa ovakvom tematikom i interesantno je čitati o trudu i neustrašivosti žena koje su se odlučile oduprijeti onima koji ih tlače i ponižavaju. Uništavaju.

“Mržnja te može izjesti iznutra. Mogla sam svakodnevno potratiti sate na prijezir prema njemu. Ali od toga ne bi bilo nikakve koristi. On je negdje na ovomu svijetu i mirno živi svoj život. Ako nas se ikada i sjeti, to je samo uzgred, u prolazu. Odavno sam mu odlučila oprostiti, što je mnogo lakše nego gajiti mržnju.”

Likovi su zanimljivi, svaki od njih ima svoji priču i sve su odlično ispričane. Ne ostavljaju čitatelja u nedoumici, već se stvara cijela slika pojedinca.
Sve u svemu mi se sviđa, jedna dobra četvorka.
Cover je odličan.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.