RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Slučaj krvavog ubojstva mlade prostitutke Kelly dobiva detektivka Kim Stone i njezina ekipa. Istovremeno ispred policijske postaje Kim nalazi dijete u nosiljci sa maramom rumunjskog uzorka. Tim se mora podijeliti, pa Kim i Bryant istražuju malo tragova u slučaju ubojstva prostitutke, a Stacey i Dawson istražuju tko je majka ostavljenog djeteta.

Oba slučaja su izrazito komplicirana, a svjedoci, kao i upleteni u ubojstvo, nisu nimalo spremni na suradnju. Uskoro u gradu pronalaze truplo muškarca čija obdukcija pokazuje godine zlostavljanja. Kim ne shvaća kako se muškarac uklapa u situaciju u kojoj se nalaze. A potom je tu i najnovije ubojstvo – prostitutke Donne, a potom i nestanak maloljetne djevojke. Odjel je pod ogromnim pritiskom.

“U svojoj je ranoj dobi stekla sklonost samouništenju i ovisnosti. Događaji su je oblikovali i pripremili za mnoge različite verzije budućnosti, ali ni jedna od tih nije uključivala nju kao policajku.”

Kim shvaća da je upravo lokalni svodnik i zlostavljač u velikoj mjeri povezan sa svakim zločinom, no teško mu je to dokazati.
I dok se Kim i Bryant muče sa organiziranom prostitucijom, ubojstvima i human traffickingom, Stacey i Dawson nailaze na zid šutnje u firmi koja zapošljava isključivo rumunjske radnice. Oba slučaja se hlade, a Kim i njezin karakter dosežu točku vrenja i pucanja.

“Čak se ni duboka tuga nije mogla mjeriti s iscrpljenošću.”

Obožavam Angelu i njezinu Kim. Obožavam taj stil pisanja. Koliko god da nemam volje čitati taj dan kada u ruke uzmem knjigu Angele Marsons, ona me podsjeti da su knjige duša mojeg postojanja. Uhvati me u mrežu vješto ispletenu od riječi i oduzme mi dah sa radnjom koja se račva u više smjerova do kada ne postane logična i razumljiva.

Kod Kim i ekipe je zanimljivo kako su svi, na neki način, povezani sa miljeom koji istražuju. Poneki su čak i emotivno zbliženi sa ljudima koji su toliko zaglibili da više ne nalaze izlaz iz situacije.

“Sve do jučer Ellie je mislila da zna što je strah. Znala je sad da je imala krivo. Možda je iskusila veću tjeskobu ili blagu paniku, ali nikad se u životu nije zaista bojala.”

Angela zna sa riječima. Ona zna kako oduzeti dah čitatelju. Ona ima taj dar da pokaže zbog čega je knjiga uvijek bolji izbor od nekog drugog medija. Obožavam ju!

Radnja je zanimljiva, napeta i dinamična. Dijalozi su prožeti duhovitim dosjetkama, no nisu bezazleni, dapače – igra riječima povremeno izazove eksploziju bijesa u likovima. A likovi su odlično okarakterizirani, pokazuju da stereotipno podcjenjivanje ne dovodi nikud, već stvara ružnu sliku o onome tko nije otvorenog uma za ljude koji žive drugačije.

Preporuka!!!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.