RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Na obali Temze pronađena je vreća sa ljudskim kostima. Sitnim kostima odrasle žene sa brdom vlakana skupih tkanina. Sa rupturom lubanje. Detektiv Samuel treba pronaći identitet, a potom i otkriti što se zapravo desilo osobi čije kosti su dvadesetak godina bile zakopane na velebnom imanju, a potom godinu dana ležale u Londonu na obali rijeke.

Sjećate li se zapanjujuće obitelji Lamb iz Obitelj s gornjeg kata? Pa nakon mnogo godina Henry i Lucy žive sasvim različite živote, no još uvijek bliski i zajedno. Jedina razlika je što je Libby, kćer Lucy iz kuće strave, naslijedila istu kuću, pa zaradu od prodaje podijelila među njima. Teško je pojmiti kakve životne puteve su prošli. U svakom slučaju nije bilo lako.

“Nije želio da ga oblikuje svemir. Oblikovao je svemir za sebe.”

Lucy je zapravo bivša supruga Michaela, a sa kojim ima divnog sina Marca. Ni ne sluti da je taj savršen muškarac nakon njihovog bijega od njega, zapravo pronašao novu ženu- Rachel. A Rachel prekasno shvaća da se prevarila u Michaelu. Definitivno nije muškarac u kojeg se zaljubila.

“Duša mi bruji od pustoši i neispunjenosti i nedostataka i nepotpunosti. Uvijek sam i mislio da sam nepotpun. U tolikim trenucima u životu sam pomislio da me baš na idućem koraku čeka ono što će me upotpuniti.”

Inače volim Lisu i njezine knjige. Bilo mi je teško napisati kratak sadržaj a da ne spojlam radnju. Uvijek mi njezine drže pažnju i stvaraju napetu atmosferu. Bez krvavih detalja čine savršen krimić. Upravo kao i ova Ostaci obitelji. Ne mogu ni opisati koliko me uvukla u sebe. Slistila sam ju ju jednom slobodnom danu.

“Zna da su moje suze čisti teatar. Zna da sam ja ubio Birdie. I zna da znam da zna. Obojica sjedimo u tišini, u blistavom, bistrom trenutku istine. Čekam da zamahne još jednom, da me još jednom pokuša protresti i istresti tišinu iz mene. Ali ne zamahne. Nego se nasmiješi.”

Odlično razrađena radnja, jako dobro osmišljeno to nekronološko prepričavanje iz kuta gledanja raznih likova, a koje se na kraju sudara i sve sjeda na svoje mjesto.
Impresionirana sam istim.
Likovi su sjajno razrađeni, te dokazuju da nije sve crno bijelo, već postoje nijanse koje čak ni najbolje oko ne vidi. Savršen triler.

Izvrsna knjiga. Preporuka za nju. A svakako preporučam da prije pročitate Obitelj s gornjeg kata, no nije nužno. Ova je vrh!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.