RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Neke stare rane teško zacijeljuju, a January se, uslijed besparice i rokova za novu knjigu koji ju pritišću, odlučuje na otvaranje rane koja još bridi. Odlučuje otići u očevu kuću na jezeru Michigan koju je naslijedila, a kuća je bila mjesto tajnog života oca i njegove ljubavnice. Želi ljeto provesti radeći na novom romanu, te pripremajući kuću za prodaju.

Prvi susjed joj je igrom sudbine- Gus Everett, poznanik sa faksa, autor “ozbiljnih” knjiga. Lik koji ju je uvijek ismijavao zbog njezinih idiličnih slika veza i ljubavi u knjigama koje ona piše, osoba kojoj je ismijavanje drugih zapisano u horoskopu. Ali nije ni Gus savršen. Prepun je mana i “oštećena” je osoba, sa sjenom koja mu često prolazi kroz oči.

“Istinska se ljubav u to vrijeme doimala kao velika nagrada, jedino što može izdržati bilo koju oluju, spasiti vas od tlake i straha, a pisanje o tome doživljavala sam kao najsmisleniji dar koji sam mogla dati.”

Usred svojih prepirki, dvoje autora odluči izaći iz zone komfora i zamijeniti žanrove, izaći iz okvira koji ih sputavaju i jačaju im spisateljsku blokadu. January se obvezala napisati roman ozbiljne tematike, a Gus romantičan roman. Uza svo pisanje, jedan drugome pomaže u terenskom radu tako što izlaze i uče o iskazivanju osjećaja i prenošenju istih na papir.
Negdje između svih tih izlazaka i bezbroj napisanih riječi, Gus i January počinju osjećati neodoljivu privlačnost i divljenje jedan prema drugome. No stvari nisu tako jednostavne. Nikad nisu.

“Život je uglavnom niz dobrih i loših trenutaka sve dok ne umreš – ukočeno je rekao. – A taj je trenutak vjerojatno loš. Ljubav to ne mijenja. Teško mi je odagnati nevjericu. A osim toga, možeš li se sjetiti ijedne stvarne ljubavi koja je završila kao jebena Bridget Jones?”

Ovo je jedna lijepa i lagana knjiga koju je gušt čitati toplih ljetnih večeri, uz žubor vode i lagan povjetarac. Feel good štivo koje će vam uljepšati dan i učiniti vas sretnijima i zadovoljnijima.

“Znam da je osjećaj malenosti nekim ljudima neugodan, jednom mi je rekao, ali nekako se tako osjećam. Ako si u bilo kojem trenutku samo jedan od šest milijardi, to te nekako oslobađa pritiska. A kad proživljavaš nešto teško (mama je u to vrijeme odlazila na kemoterapiju) lijepo je znati da ni približno nisi jedini.”

Lijepa knjiga o potrazi za svojim mirom i pomirenjem sa unutarnjim JA. Knjiga o opraštanju i otpuštanju. Knjiga o tome kako život nikada ne staje, čak ni kada izgubimo nekoga koga iskreno volimo, život ide dalje, a na nama je da ga objeručke prihvatimo i uživamo u svemu što nam donosi. Što li je u stvari život bez ljubavi?

“…kad je svijet mračan i zastrašujuć, ljubav te može odvesti na ples, smijeh može donekle ublažiti bol, ljepota može probušiti strah. Tada sam odlučila da će moj život biti i pun tog trojca. Ne samo za moje dobro, nego i za mamino te za dobro sviju oko mene.”

Knjiga pisana kao poezija u prozi. Knjiga koja će vas razgaliti. Poput jezera od riječi širi svoje obale i čini svijet većim i boljim, a snove bitnim.

Preporuke!

“Nevjerovanje u nešto ne sprječava želju za time. Ako nisi pažljiv.”

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.