RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Život Finlay Donovan je u slobodnom padu- rastavila se od nevjernog supruga, ima dvoje djece, od kojih je jedan još u pelenama, obvezala se napisati knjigu i uzela predujam za nju, no hrpa računa koja joj pristiže i dalje se povećava, inspiracije nema, a kao šlag na kraju ostaje bez dadilje jer ju bivši odbija plaćati. Uz mrlje od kašica na odjeći, sa neopranom kosom, podočnjacima i željom da bivšeg skrati za glavu; Finlay se za sastanak sa svojom urednicom preruši. Iako pomalo jeftin look, situacija upali jer je neprepoznatljiva, a u razgovoru s urednicom dotiče se radnje ljubavnog krimića kojeg trenutno piše.

Sve bi to bilo okej da nakon rasula prije sastanka nije gurnula krvavi nož u torbu. Sve bi prošlo super da nije na sav glas pričala o ubojstvima i ljuto predlagala načine kako se izvući sa ubojstvom. Sve bi bilo dobro da ju nije čula tiha i sramežljiva žena za susjednim stolom koja joj je tutnula poruku sa imenom, iznosom, nazivom bara i brojem mobitela. Žena je pretpostavila da je Finlay plačeni ubojica i željela ju je angažirati za ubojstvo supruga.

“I dok sam zaključavala kuću svojega bivšeg iza sebe, nisam mogla ne zapitati se kakvog odvjetnika za skrbništvo može kupiti pedeset tisuća dolara.”

Isprva joj nije bilo ni na kraj pameti učiniti to. Ali znatiželja ju je gonila do bara, a iznos je bio vrtoglav za jednu majku bez redovitih prihoda. Igrom slučaja drogirala je spomenutog muskarca, strpala ga u automobil i u panici odvezla svojoj kući. I tada ju je uhvatila bivša dadilja Vero- u trenutku kada je Finlay shvatila da muškarac nije samo drogiran, već i mrtav.

“Loših ljudi bilo je posvuda, a u usporedbi s njima, pretpostavljam da nisam bila toliko loša.”

Situacija se znatno zakomplicirala, ali je Finlay shvatila da ima saveznika u Vero. Doduše, saveznik traži 40% od zarade i mjesto za stanovanje, ali kako su krenule, čini se da će uskoro uspjeti u svojem poslu, napisati knjigu, a i zagorčati život Finlayinom bivšem mužu.

“Bilo bi tako lako nasloniti se na njega. Bilo mi je tako poznato, nešto u što bih se mogla bez razmišljanja upustiti.”

Urnebesno zabavna, crnohumorna i britka knjiga koja me sa svakom stranicom uvodila u nove dogodovštine nespojivog para Finlay i Vero, te njihove naivne pokušaje da promijene nešto nepromijenjivo.
Njihovi dijalozi su duhoviti i zanimljivi, a brzina kojom razmišljaju kada se nađu uz nevolji je impresivna. No uvijek se pronađe i neka susjeda koja voli zabadati nos. Dal’ uopće postoji susjedstvo bez takve osobe?

Knjiga koja iza lijepih korica skriva super priču i zabavlja od prve do posljednje stranice. Finlay je dokaz da su mame spremne na sve kako bi zadržale svoju djecu i učinile im život bezbrižnim i lagodnim.
Preporuka do neba! Definitivno jedna od boljih knjiga ove godine

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.