RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Eva u svojim 80-tim godinama još uvijek radi u knjižnici. To joj pruža najveće zadovoljstvo. Jednog dana u novinama vidi vijest da se traži vlasnik knjige iz razdoblja Drugog svjetskog raga. Shvati da je to “njihova” knjiga. Knjiga izgubljenih imena. Usprkos sinovljevom protivljenju uputi se na put na drugi kontinent, u Berlin. Avion je poput vremeplova, vraća ju u ratno doba.

Eva je i u mladosti bila knjižničarka u Parizu. No bila je i Židovka. Nakon slučajnog izbivanja iz stana za vrijeme nacističke racije po Parizu, Eva je sa majkom izbjegla odvođenje u zatvor i logor. Njezin otac nije. Samo snagom volje uspijeva nagovoriti majku da krivotvore isprave i pobjegnu u brdovit gradić Avignon u blizini granice sa Švicarskom.

“Knjige su bile njezin bijeg, njezino utočište, a sad će od nje samo to ostati u stanu u koji se možda nikad neće vratiti.”

Kako bi vratila dug puta i hrane, Eva odluči biti dio Pokreta otpora i krivotvoriti isprave za izbjeglice. Majka se tome žustro protivi i ne želi prihvatiti surovu činjenicu da se otac vjerojatno neće vratiti i da moraju skrivati svoj pravi identitet i vjeru. Ne želi da Eva odlazi na sigurno mjesto u crkvu kako bi radila novi posao. Ne želi ju u blizini katolika.
U gradiću Eva pronalazi svojevrsni mir, a i polako se zaljubljuje u odlučnog muškarca, potpuno posvećenog otporu nacistima- Remyja, katolika.

“Vi ste osoba koja se pronalazi na stranicama. Netko tko u riječima vidi svoj odraz.”

Usprkos majčinom nagovaranju da odabere Josepha, prijatelja iz djetinjstva koji je na visokom položaju u Pokretu otpora, uz to i Židova, Evu vuče naklonost Remyju.
Od jedne stvari ne odustaje- od šifriranog bilježenja imena djece koju šalju preko granice. Remy i ona pronalaze način za to u evanđelističkoj knjizi. Desetljećima kasnije upravo po tu knjigu vraća se Eva u Europu.

“Nevoljko je spustila knjigu na stol, a prsti su je svrbjeli od želje da istraži sve na policama.”

Knjiga izgubljenih imena je nadahnuta stvarnom pričom, a ispričana nevjerojatno lako i maštovito. Izmjena sadašnjih i prošlih događaja tvori vrhunsku priču o hrabrim ljudima koji su riskirali sve kako bi pomogli nemoćnima.

“Željela mu je reći da ni ona njega ne osuđuje, ali to ne bi bila istina. Osuđuje ga od trenutka kad su se upoznali. Možda to nije osobito pravedno.”

Svijet se upravo nalazi u stadiju kada su bombe i letjelice iznad glave dio svakodnevice. Svijet se ponovno susreće sa gubicima, a ponovno vidimo i solidarnost među “običnim” ljudima, sve te neznane junake čija imena se ne prenose po vijestima, ljudi koji djeluju iz puke dobrote i želje za ponovnim mirom.
Tužna je činjenica da svijet za svih ratova nije naučio da iz njih ne proizlazi ništa dobro. Tužna je činjenica da svakodnevno život gube nedužni ljudi. Tužna je činjenica da već godinama po svijetu mile izbjeglice protjerane iz svojih domova. Samo smo sada svjesniji toga jer rat je tu- u blizini.

“Život se mijenja na temelju naših odluka, trenutaka koji sve okreću naglavce.”

Možda bih imala neko drugačije mišljenje o knjizi i ratu da sam ju čitala u neko drugo vrijeme. Ali nisam. I bojim se. Bojim se svega toga na što su pojedinci spremni kako bi postigli nešto. Bojim se svijeta ‘nakon‘. Bojim se da svakodnevno gubimo djelić ljudskosti u sebi- dušu, kada gledamo sve što se zbiva.
Postoji li sigurno mjesto poput Švicarske iz knjige? Bojim se da ne postoji.

“Lažna nada nije utjeha.”

Knjiga je divno napisana, likovi su nekako romantično opisani, vješto, radnja je savršeno klupko tajni koje su dugo godina čekale da budu rasprostrte i pokazale da u svakome od nas čuči tihi junak. Dobrota je svuda oko nas- potrebno je samo dopustiti da nam uljepša živote.

Preporuka!!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.