RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Putujući u vlaku u Londonu, cvjećarica Ella, načuje razgovor dva zgodna mladića, koji su taman izašli iz zatvora, sa dvije očigledno maloljetne djevojke. Isprva odluči potražiti njihove roditelje i javiti im situaciju koja bi mogla eskalirati u nešto gore. No kada Ella začuje dvoje od njih u kupeu, u klinču- odustane. Tješi se činjenicom da bi se i njezin suprug složio sa time da ne zadire u tuđu intimu.

Ono što se desi kasnije poljulja Ellin svijet. Ne da poljulja- izokrene ga u potpunosti. Jedna od djevojaka, Anna, proglašena je iduće jutro nestalom. Ella je to mogla spriječiti ali nije, a mediji uskoro saznaju njezin identitet kao svjedoka i počinje opsada.

“Tako da sada još mnogo jasnije vidim. To jest moja krivnja. Tako mi se vraća, ne samo zbog toga što nisam pomogla Anni već zbog toga što sam ljetos otišla tamo.”

Godinu dana nakon nestanka Anne, policija odlučuje javnosti poslati apel u Crimewatch. Svijet obitelji nestale Anne, njezinih prijatelja i djevojke Sarah koja je bila sa njom u vlaku, ispreturan je u potpunosti. Njihove tajne i interesi izbijaju na vidjelo. I nisu nimalo bezazleni.

“To što je osjetila nije bila baš ljubomora, već svjesnost, ono neugodno komešanje u utrobi jer joj je prvi put njezin život postao posve očit.”

Još manje bezazleno je to što je Ella počela dobivati prijeteća pisma poput onih na filmu, sa slovima izrezanim iz novina. Uskoro shvati da ju netko prati i pokušava joj život izbaciti iz kolosjeka. Ella unajmljuje privatnog detektiva kako bi joj pomogao shvatiti što se to dešava.

“Ali na neki način treba ostati smiren. Moraš biti mnogo pametniji od onih koje promatraš. Ne smiješ ništa odati izrazom lica. Moraš govoriti pravim tonom. U tome sam također veoma dobar. Pravi izraz lica. Pravi ton. Tako da se ne zna koga promatram. Ni zašto.”

Ovo je jedna od onih knjiga čije svako poglavlje završava tako da morate započeti iduće poglavlje jer vas stvarno interesira što se dalje dešava. No opet, ovo je jedna od onih knjiga u kojoj ima previše svega nepotrebnog.

Iako volim trilere koji imaju sporu radnju i stranice nisu prelijane krvlju, ova knjiga me pomalo i razočarala. Napeta je, ali razvučena. Možete čuti bubnjeve u svojoj glavi poput najave nečeg što će lik otkriti o sebi, a onda otkrije neku potpuno nebitnu stvar koja praktički nema veze sa stvarnim zločinom.

“… odjednom se osjeti iscrpljena. Poput onoga kad stojiš na mostu i maleni djelić tebe želi s njega skočiti. Stopiti se s vodom. Znaš da ne trebaš, ali ne možeš odoljeti tom osjećaju. Znaš da veoma važnu odluku moraš donijeti u djeliću sekunde i to te prestraši. Posljedica. Ona tanka linija između jednog i drugog izbora.”

Autorici se mora dati počast što je uspjela u knjizi razviti toliko različitih zapleta, sa svakim od likova nešto drugačije, a sve ih povezuje Anna.
Opisi su jako dobri i slikoviti, a knjiga vas baš tjera na čitanje. Kao što rekoh- svako poglavlje završava nedorečeno i morate nastaviti dalje. I dalje. I dalje. Dok ne pročitate cijelu knjigu.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.