RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Na idiličan prizor majke koja pjeva svojem djetetu u kolicima rijetko tko ostane ravnodušan. Ni Emily nije ravnodušna, pa propusti lijepu mladu majku i predivno djetešce u liftu. Upravo taj čin stavio je dvojac ispred Emily u trenutku kada je ulicom projurio automobil i ubio tu savršenu ženu. Slomio ju je. Nestala je u trenu.

Isprva osjetivši grižnju savjesti jer je preživjela i vjerovala da je taj ubojiti udarac bio namijenjen njoj, Emily postaje opsjednuta praćenjem objava na društvenim mrežama o nesretnoj ženi- Rose. Život joj ide nizbrdo i uskoro dobiva otkaz u call centru. Na prijedlog prijateljice prijavljuje se na radno mjesto koje je prije bilo Roseino. I dobiva posao. Emily se trudi čim više izgledati poput savršenih žena iz Roseinog društva. A potom upoznaje i Roseinog nesretnog muža Ciana. Nakon prvog neugodnog susreta, Cian kontaktira Emily i želi se susresti sa njom. Zvuči kao da je Emilyn život konačno krenuo uzbrdo. No jesu li sve te objave sa društvenih mreža zaista realne? Je li Rose zaista imala tako savršen život?

“Shvaćamo da cijeli život zapravo prekratko traje. I shvaćamo da je nekima potrebna druga prilika.”

Vrlo intrigantno i zanimljivo štivo. Malo prerastegnuto, ali to je čar britanskih trilera- puno mračnih opisa, mračnih likova i još mračnijih tajni. Izvještačeno ponašanje, narušavanje tuđe intime, agresivnost i zlostavljanje- sve je to ukomponirano u jedan interesantan i provjeren koncept.

“Tuđa tuga prilično brzo umori druge ljude.”

Većina čitatelja ne voli te zakulisne igre umova, ne vole ni sporu radnju poput radnje u ovoj knjizi. Ja ipak volim. Volim se poput stalkera zavući u najskrovitije kutke uma lika, tamo gdje maske padaju, a na vidjelo izlazi pravo lice, sav jad i čežnja.

“One su samo bile preopterećene pokušajima da prožive današnji dan. Kao da je tuga isisala energiju iz njih, izvlačeći je iz tijela pa kroz noge i onda u zemlju. Nestala bi. Ostavljajući meku masu što se pokušava provući i progurati kroz svaki dan.”

Autorica je odradila dobar posao, ponešto je manjkavo, a možda je to i do samog prijevoda. No sviđa mi se kako je naslovnica knjige savršeno dočarala Emily koja se kradom uvukla u svijet Rose i praktično postala ta savršena žena ne znajući da se iza svake savršene fasade skrivaju tajne.

Ocjena 4/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.