RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Sophie Beckett je kopile. Nezakonito dijete grofa od Penwooda koji ju je imao pod svojim okriljem od njezine treće godine. No, grof se ženi izvjesnom Aramintom koja sa sobom dovodi dvije kćeri. Odmah po dolasku Araminta je Sophie napomenula da je ona nitko i ništa, obična služavka.
Nakon grofove nenadane smrti, Sophie postaje zaista služavka, ali neplaćena. Araminta ju drži samo zbog opaske u grofovoj oporuci u kojoj mora zadržati Sophie do dvadesetog rođendana da bi grofica primala veliku godišnju rentu. Naravno, uvjeti za zadržavanje nisu definirani pa je Sophie robinja.

Pripremajući groficu i njezine kćeri za krabuljni ples kod Bridgertonaca, Sophie poželi također poći na ples. Već je prošlo njezinih dvadeset godina, ali i dalje služi grofici. Ismijana i ponižena zbog svoje želje za posjetom plesu, Sophie se snuždi. No gazdarica kuće, kojoj je Sophie bila poput vlastitog djeteta, spremi djevojku na ples pod maskama.
Sophie odmah sretne Benedicta Bridgertona i zaljubi se u njega i on u nju. No ona poput Pepeljuge u ponoć mora poći kući.
Bez ikakve spoznaje o tome tko je ta divna djevojka, Benedict postaje očajan.

“Jednostavno je zračila ljepotom, i Benedict odjednom shvati da je to zato što je tako prokleto sretna. Sretna je tu gdje jest, sretna je jer je to što jest.”

Sophie naprasno napušta kuću grofice i sa malo novaca odlazi na selo biti služavka. Godinama kasnije, kada je služila jednoj obitelji sa razuzdanim sinom, Sophie se iskrada pod okriljem noći, daje otkaz i bježi. Ipak ju razuzdani sin gazda pronalazi i sa svojim pijanim prijateljima želi silovati. Tada se pojavi Benedict i spasi sirotu Sophie, te ju odvede. Kasnije i ona spasi njegov život i postaje mu nešto više od služavke.
Sophie zna tko je on, i dalje ga voli i sanja, no on ne zna da je ona dama u srebrnom u koju se zaljubio.

“Zbog njega se osjetila prekrasnom, dragocjenom, neprocjenjivom. Odnosio se prema njoj kao prema pravoj ženi, a ne kao prema sluškinji. Do tog trenutka nije bila ni svjesna koliko joj je nedostajao taj osjećaj kad se netko prema tebi ponaša kao prema normalnoj osobi.”

Julia me sa svakom knjigom oduševi. Ne zato što je to neko vrhunsko djelo, već zbog toga što ima tu moć da čitatelja oraspoloži i učini mu dan boljim. A čitatelju je teško pustiti knjigu, stvarno teško. Brzo se čita i baš vas zanima koje su slijedeće dogodovštine klana Bridgerton.

“Imao je potrebu znati što ona misli o njemu, želio je čuti da joj je važan. Taj muškarac, toliko samouvjeren i siguran u sebe, trebao je njezino priznanje.”

Likovi su jednostavni, radnja prikladna žanru i dobu u kojem se dešava, a sve je začinjeno dozom strasti i humora. Volim takve knjige.
Svaki mjesec si priuštim pročitati bar jednu iz serijala. To je feel good štivo. Pravi dašak svježine u moru trilera i krimića i ozbiljne književnosti. Baš mi povremeno treba nešto ovakvo da me oraspoloži.

Ocjena 4/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.