RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Vjerujem da svi znate za Paulinu P. i njezine priče. Sjećam se da sam ju čitala još u osnovnoj školi, a to je bilo onda… prije puno godina. Paulina je već tada bila zabavan lik, sličan svakom osnovnoškolcu- nesigurna, sa strahovima, zabavna, sa svojim hobijima i simpatijama. Petnaestak godina kasnije mi Marko pošalje iz Mozaik knjige Priče s plaže Pauline P.

Paulina se sa mamom seli u apartman tete Karoline koja je u Americi, a njih dvije će ljeto provesti brinući se za ostale apartmane i goste, te uživajući u Vodicama.
Paulinina mama je sušta suprotnost tati. I dok on sve sustavno i brzo radi, mama voli skretati s puta, a nerijetko se desi i da nešto zagubi.

Uz lijepe izlete na putu prema moru, cure stignu prilično kasno i shvate da se mamina smušenost odrazila na njihov početak boravka na moru. Naime, mama je zaboravila torbicu sa ključevima apartmana i punjačima za mobitele. Potom nagovori Paulinu da prespavaju na plaži, pod vedrim nebom, a probude ih policajci koji patroliraju obalom. No, njihovoj nevolji tu nije kraj-mama je ostavila torbicu sa dokumentima u autu kojeg je zaključala, a ključ- ostavila u autu.

Uz puno nagovaranja na posudbu mobitela, mama zove tatu koji se ekspresno doveze iz Zagreba u Vodice sa ključevima auta, apartmana i punjačima.
Paulina vidi da je ljeto krenulo naopako, a sve postaje još gore kada shvati da joj se prošlogodišnji prijatelji sa mora ne javljaju, a čuvari ju tjeraju sa plaže. Paulinino ljeto započinje u suzama. No to je tek početak, ono najbolje tek slijedi.

Paulina je jedanaestogodišnja djevojčica koja svu svoju nesigurnost projicira na strah od odbacivanja, strah da ne ostane sama, da ju nitko ne voli… Zvuči kao drama queen, no realno svi tinejdžeri su u tim godinama skloni propitkivanju samih sebe i ljudi oko sebe. Vjeruju da su centar svemira i vrlo brzo se uvrijede kada uvide da to ipak nije tako.

Paulina P. je lik koji pravi društvo svim malcima koji se osjećaju sami i odbačeni. No oni to nisu, baš kao ni Paulina.
Sanja Polak je učiteljica kakvu bi svaki klinac poželio da mu bude razrednica. Ona kuži. Stvarno kuži sve njihove probleme koji se nama čine besmislenima, a njima su nenadmašivi, bezizlazni.

Sanja ima sposobnost uvući čitatelja u radnju, a likove kroji sasvim prirodno i realno. Opisi su joj poput opisivanja nekog klinca koji vidi samo prolazne ljepote, a ni one nisu previše bitne.

Klasično primjereno štivo za djecu u razvoju, za djecu koja trebaju podršku, neko štivo koje će im biti blisko u situacijama u kojima se nalaze, emocijama sa kojima se nose i svime što mladi život nosi sa sobom.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.