RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

U svojim kasnim dvadesetima Anthony Bridgerton konačno odluči pronaći savršenu suprugu i skrasiti se. Zna da u braku neće biti ljubavi, no bitno mu je da napokon pronađe ženu koja mu može podariti  nasljednika. Savršenu družicu vidi u mladoj Edwini Sheffield, koja zajedno sa starijom sestrom Kate debitira u Londonu. Sve što Edwina traži od budućeg supruga je da ga odobri njezina intinuitivna i inteligentna sestra Kate.

Anthony ni ne sluti da je Kate jedna od onih koje ne padaju na šarm Bridgertonaca, no isto tako, zbog svojeg teškog karaktera, odluči da će ju impresionirati i oboriti s nogu. Teško. Jako teško.

“Ali dovraga, ta ga je žena očito začarala. Ne može biti nikakvog drugog objašnjenja tog sna- ne, nazovimo to noćnom morom- a uz to, čak se i sada mogao zakleti da ju je upravo namirisao. Bila je to uzbudljiva kombinacija ljiljana i sapuna, onaj čarobni miris koji ga je preplavio kad su prošlog tjedna bili u Hyde Parku.”

Kate kasni sa svojim debijem zbog financijske situacije svoje obitelji, a obitelj čine Kate, polusestra Edwina i maćeha Mary.
Razlika između Kate i Edwine je poput razlike između neba i zemlje. I dok je Edwina dražesna, lijepa i tiha, Kate je visoka, snažna i bez dlake na jeziku.
Anthony shvaća da je pronašao nekoga sebi ravnoga, ali ne shvaća da od dana kada upoznaje Kate, više neće razmišljati o ljupkosti njezine mlađe sestre. Iako će vjerovati da će ju oženiti.
No, hoće li zaista?

“Radije bih provela čitav dan u knjižnici nego na promenadi u Hyde Parku. Mislim da bih uživala dijeliti život s čovjekom kojeg također zanima znanost.”

Bridgerton– što drugo reći. Ako trebate štivo za na plažu, za odmor, za nasmijati se i ispuniti vruće poslijepodne nečim zabavnim- Bridgerton je upravo sve to.

“Muškarci su oprečna stvorenja. Njihove glave i srca nikad nisu u slozi. A kao što žene jako dobro znaju, njihovim postupcima obično upravlja neki sasvim drugi dio tijela.”

Nije ovo vrhunsko štivo svjetskih razmjera, nije ovo remek djelo, ali mislim da autorica tome niti ne teži. Teži tome da zabavi čitatelja i privuče ga svojim drugačijim idejama o visokom društvu u viktorijansko doba. Sviđaju mi se britki dijalozi i puno šarenih opisa.

“Ponekad postoje razlozi naših strahova koje ne možemo sasvim objasniti. Ponekad je to nešto što osjećamo duboko u duši, nešto za što znamo da je istinito, ali bi drugima zvučalo blesavo.

Nisam inače tip za ovakve knjige, no povremeno uzmem neku takvu knjigu da razbijem monotoniju i nasmijem se. Bridgertoncima me privukla serija koja je sve samo ne obična. I da, znam da se mnogima ne sviđa zbog toga jer ne prikazuje realno društvo u doba kada se radnja dešava, ali meni se baš to svidjelo. Pravo osvježenje od svih onih krutih tradicija o kojima inače čitamo.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.