RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Poznat moderan i atraktivan par Jules i Will odlučuju održati vjenčanje na posve drugačiji i poseban način- usred olujnog mora na pustom otoku sa tajnovitom i ezoteričnom prošlošću.
Na otoku se nalazi elegantno uređena kuća sa domaćinima Aoife i Freddyjem. Irski mitovi i tradicija su ono što to mjesto čini posebnim.

Jules je opsjednuta kontrolom i želi da njezin dan bude savršen. No ipak zna da pokraj njezine disfunkcionalne obitelji, te Willovih divljih i neobuzdanih prijatelja može očekivati svašta.
Utjehu joj pruža njezin kum i prijatelj Charlie koji skriva tajnu momačke večeri. Čak i od svoje supruge.
No nije on jedini koji ima tajne. Čini se da se otok povija pod bremenom tajni koje skriva prošlost. Ne samo prošlost otoka, već i oluje koje sa sobom donose uzvanici na vjenčanje.

“Mi vam ovdje uvijek izvučemo deblji kraj svih vremenskih prilika; oluje ovdje često divljaju jače nego na kopnu, kao da su se iscrpile na nama.”

Poput domina savršeno isplanirano vjenčanje se počinje raspadati, a tajne koje pojedinci doznaju jedni o drugima sve čini grotesknim. Sve do jednog vriska u tami. Vriska koji propara mrak oko uzvanika.

“A tu je i opasnost kojom odiše otok. Divljina ovog mjesta uvuče vam se u kožu. Ovi se uzvanici osjećaju udaljenima od uobičajenih društvenih pravila, sigurni od pogleda drugih.”

Knjiga je super! Stvarno je super i pravo mi je osvježenje ovih vrućih dana. Ja sam velik fan irskih i škotskih krajolika i vremenskih prilika, i najdraže mi je kada vani fijuće vjetar, a ja dan provodim uz vatru u kaminu i knjigu. A ova knjiga, usprkos paklenom vremenu koje je vani trenutno- osvježila me.

Stvarno mi se svidjelo sve. Od opisa krajolika, karakterizacije likova, napetosti, izmiješane kronologije i te ideje za knjigu koja nevjerojatno podsjeća na Deset malih crnaca Agathe Christie. Sviđa mi se tajnovita povezanost, te ta dubina koja ponire do deformacije ljudske svijesti, manjka empatije i nebrige o posljedicama određenih postupaka u prošlosti, a i sadašnjosti.

“Oni koji  najviše poštuju pravila, također ih i najviše uživaju kršiti.”

Likovi su vrlo zanimljivi, a emocionalne veze koje se protežu među njima su zaista komplicirane i privlače čitatelja na razmišljanje i listanje stranica da čim prije shvati što je istina, a što nije.
Tajne i drame među njima, tajnovite poruke, skrivene namjere; sve to kao da produbljuje olujno more koje nesmiljeno udara u hridine otoka, kao da priziva crne oblake i vjetar koji briše sve pred sobom.

“Valovi su veliki i u daljini imaju bijele kapice od pjene. Puštam da vjetar puše preko mene dok mi se nije učinilo da će mi strgnuti kosu s glave, izvrnuti mi vjeđe, dati sve od sebe da me gurne i sruši.”

Knjigu svakako preporučam. Jako mi se svidjela i nadam se da će nas Lucy počastiti još kojim svojim romanom, jer ima zaista zanimljiv stil pisanja i stvara kaotičnu atmosferu koja vas magnetski privlači u samu srž zbivanja.

Ocjena 5/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.