RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Nezadovoljstvo trenutnim poslom u dječjem vrtiću nagnalo je mladu Rowan da se javi na neobičan, ali privlačan oglas za posao. Posao dadilje u ruralnoj Škotskoj. Plaća je i više no primamljiva. Ali ima caka- u potpunosti će joj biti isplaćena tek kada izdrži godinu dana na poslu s kojeg su otišle čak četiri dadilje u kratkom vremenu.

Nakon zaista podrobnog ispitivanja vrlo zaposlenih roditelja djece za koju će biti zadužena, Rowan stiže u kuću Heatherbrae. Izvana predivna stara kuća na osami, kao iz bajke. Iznutra pametna kuća koja funkcionira preko aplikacija i pametnih panela za upravljanje. Za laika poput nove dadilje vrlo delikatna i zapanjujuća stvar.

“Bolje dobra ocjena na laganom ispitu, nego da padnem na teškom- to je moj moto “

Rowan je zadužena za tri djevojčice; osmogodišnju Maddie, petogodišnju Ellie i malu Petru, a kasnije upoznaje najstariju djevojčicu koja je inače u internatu.
Već kod prvog posjeta i susreta, djevojčice su se neobično ponašale prema novoj dadilji, a kasnije otvoreno iskazivale netrepeljivost i zagorčavale joj posao. Sve je postalo grotesknije saznanjem o prošlosti kuće u kojoj obitavaju, smrtima koje su povezane njome, neobičnom škripom na tavanu i stalnim stresom zbog nadzornih kamera.

Sve to priča Rowan u pismu novom odvjetniku. Pismu koje piše iz svoje zatvorske ćelije na koju je osuđena nakon nesretne smrti jedne od djevojčica. No piše li zaista? Što se uistinu dešavalo u toj kući sa otrovnim vrtom i grozomornom prošlošću? Tko su u stvari svi likovi?

“Nisam točno znala što je mislio kada je ponudio da će ostati. Čemu se nadao, što je očekivao. Ali dobro znam što sam ja željela. I znam da sam bila veoma blizu da kažem da.

Tajne i misterije protežu se od prve do posljednje stranice ove knjige. Rasplet je potpuno neočekivan i ostavlja vas bez riječi. Ruth je u tome napravila sjajan posao- stvorila je napetu i jezom prožetu atmosferu. Uzbunjujuće ponašanje likova vas naježi i frapira.

Likovi kao takvi su vrlo tmurni, barem sam ih ja tako doživjela: kao ljude koji se ne smiju puno, ne govore puno i drže sve u sebi, vode monologe. Tajne koje skriva svaki od njih su u stvari zanimljive i uznemirujuće. Vrlo slično autoričinom romanu U mračnoj, mračnoj šumi.

“Nešto je bilo bolesno u toj kući, gospodine Wrexham. I ne znam je li Bill već bio bolestan kada je tamo došao ili je on donio tu bolest sa sobom ili je tu bolest tamo dobio pa postao čovjek kakvog sam upoznala one prve noći, onaj predator i zlostavljač. Ne znam.”

Radnja je možda ipak prerastegnuta, po meni se moglo malo skratiti roman jer se dobiva dojam kao da se “trebao” napisati određeni broj stranica pa je zato autorica toliko išla u nebitne detalje i ponavljanja.
No sve u svemu knjiga je jako zanimljiva i držala mi je pažnju, a malo i izazivala paranoju i osluškivanje čudnih zvukova. Završetak je potpuno nezamisliv, raspametio me. To je taj wow efekt u knjizi.

Ocjena 4/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.