RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Nedugo sam na Netflixu gledala seriju Bridgerton koja me toliko opustila, nasmijala i oduševila da sam morala nabaviti knjige. No, kako to obično biva, dugo mi treba da se uhvatim čitanja istih. Ali sada sam samu sebe uvjerila sa je vrijeme za neko opuštajuće vikend-štivo i uzeh Vojvoda i ja.

London vrvi društvenim događanjima, balovima i godišnjim primanjima na kojima se spajaju parovi. To izgleda profinjeno, ali u stvari je poput borbe za opstanak. Majke se trude pronaći čim bolje supružnike za svoje debitante, a i one koji već nekoliko godina čekaju da pronađu nekoga za sebe.

“Na trenutak Daphne zaboravi disati. Baš kad je odlučila da je njezin mogući spasitelj nepopravljivo nadmen, morao joj se tako nasmiješiti. Bio je to jedan od onih dječačkih osmijeha koji su rastapali ženska srca u krugu od petnaest kilometara.”

Obitelj Bridgerton prednjači jer ima čak osmero djece, a majka Violet se trudi svim silama pronaći pristojne družice za Anthonyja, Benedicta i Colina, kao i za kćer Daphne, dok ostali još nisu stasali da bi prisustvovali događanjima.
Daphne već drugu sezonu ne pronalazi prosca, osim nekoliko promašenih izbora i jednog napasnog čovječuljka kojeg na kraju čak i udari.
No u grad stiže predivan primjerak savršenog muškarca- vojvoda Hastings. Igrom slučaja upoznaje se sa Daphne, a tek kasnije shvaća da je ona sestra njegovog prijatelja Anthonyja.

“Želio ju je. Tako ju je silno želio da mu se odjeća napinjala, ali nije ju smio dotaknuti, nikada, baš nikada. Zato što bi joj tako uništio sve snove, a bio on razvratnik ili ne, Simon je bio siguran da si takvo što nikada ne bi oprostio.”

Uslijed nemilih događaja, naprasnih djevojaka, njihovih majki i bezveznih prosaca, kao i britkih tračeva u novinama lady Whistledown, Daphne Bridgerton i Simon Hastings sklapaju dogovor da će se praviti da su zaljubljeni kako bi njega zaštitili od djevojaka, a njoj donijeli čim više prikladnih udvarača.
No među njima se odmah iz prve budi iskra, glad i požuda, Daphne se otvoreno zaljubljuje, a Simon iza sebe skriva tmurnu prošlost i tajnu o obećanju da neće imati nasljednika.

“Muškarci su ovce. Kamo jedan krene, ostali ga brzo slijede.”

Ovo je jedna zanimljiva, lagana i nadasve zabavna knjiga koja me potpuno opustila i uljepšala mi dan. Pročitana kroz par sati.
Knjiga je pitka i lijepo pisana, sa duhovitim dijalozima i slikovitim likovima, sa opisima koji su zanimljivi i privlačni. A Simon sa serije…mmmm… Divota?❤️

“Tvoja djela, tvoj izbor… To nema nikakve veze s tobom, s onime što ti želiš i onime što trebaš. Svaki tvoj postupak, Simone, svaki tvoj korak, svaka riječ koju izgovoriš, sve to činiš samo kako bi se njemu suprostavio. A on čak nije ni živ.”

Knjiga nije vrhunsko djelo vrhunskog autora, ali je odlična za razbibrigu i u svakom slučaju ju preporučam. Unatoč brojnim negativnim komentarima o “plitkosti” same knjige, mogu reći da je odlična za žanr u kojem je pisana.
Preporuka za godišnji odmor!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.